De belangrijkste keuze die Sef Vergoossen in het kampioensjaar van PSV nam

In januari 2018 werd ik benaderd door Tjeu Seeverens en Sef Vergoossen om mee te werken aan een interview voor het vakblad ‘De Voetbaltrainer’. Tjeu werkt als verslaggever voor De Voetbaltrainer en Sef Vergoossen is een voormalig hoofdtrainer uit het betaald voetbal. Sef is met voetbalpensioen en doet deze interviews omdat hij het leuk vindt. Op deze manier wil hij bijdragen aan de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal. Ik werkte graag mee aan het interview. We planden een afspraak in, hadden een top meeting en enkele maanden later werd het interview ‘Principes voor de ontwikkeling van een trainer-coach’ in De Voetbaltrainer gepubliceerd.

Aan het einde van dit interview vroeg ik of we nog een keer om tafel konden zitten. En dat ik tijdens dit volgende gesprek graag in de gelegenheid zou zijn om vragen te stellen aan Sef. Sef nam halverwege het seizoen (2007-2008) het stokje bij PSV Eindhoven over van Ronald Koeman. Hij werd gelijk in zijn eerste jaar als interim-trainer landskampioen met PSV. Ik was reuze benieuwd naar zijn aanpak. Hoe hij met zijn visie het team naar het kampioenschap leidde. Een paar maanden later werd ik bij Sef thuis uitgenodigd. Een mooi landhuis in het plaatsje Hulsberg in Limburg.

Het begint met duidelijkheid
Hoe creëer je een cultuur waarin optimaal presteren mogelijk wordt? Dat was de eerste vraag die ik aan Sef stelde. Het begint met het creëren van duidelijkheid gaf hij aan. Direct toen ik als interim trainer/coach bij PSV werd aangesteld, liet ik de spelers een formulier invullen. Hierop moesten ze aangeven op welke positie ze het liefst zouden spelen. Daarna moesten ze hun tweede voorkeur aangeven. De opdracht was simpel: bij beide posities een nummer neerzetten. Het cijfer één bij de favoriete positie en het cijfer twee bij de tweede favoriete positie. Toen ik de blaadjes aan het doornemen was kwam ik erachter dat iedereen de opdracht had uitgevoerd behalve Ibrahim Afellay. Affelay had opgeschreven dat hij het liefst op het middenveld speelt. In het voetbal worden posities met een nummer aangegeven. Nummer zes is linkshalf, nummer acht rechtshalf en nummer tien is de aanvallende middenvelder. Nu ken ik Affelay nog uit mijn periode als jeugdtrainer bij PSV en weet ik dat zijn favoriete positie nummer tien is. Sef weet dit ook! Maar Affelay had de opdracht niet uitgevoerd. Door simpel een eentje en een tweetje te zetten bij de positie waar hij het liefst zou spelen.

Hoe een toptrainer duidelijkheid creëert door direct te zijn:

Sef riep Affelay bij zich en zei tegen hem: ’Ik ga je op linkshalf (8) zetten.’

Direct gaf Affelay aan: ’Maar ik speel liever op tien.’

‘Waar staat dat,’ vroeg Sef?

‘Nergens,’ antwoordde Affelay.

‘Als jij nu al niet duidelijk kunt zijn, hoe kun je dan in het veld duidelijk zijn in een stadion met 40.000 man en druk op de ketel? Ga maar een nieuw blaadje halen bij de materiaalman en geef met cijfers wat je meest favoriete positie is en de positie die op de tweede plaats komt,’ zei Sef.

Dit is een fantastisch voorbeeld van hoe Sef vanaf de start duidelijkheid creëert richting zijn spelers.

Hoe is het met de duidelijkheid bij jou en je business gesteld?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link