Zijn de systemen die je gebruikt effectief?

Het hanteren van effectieve systemen is cruciaal voor je productiviteit, je energieniveau en je creativiteit. Een effectief systeem is niets anders dan een strategie toepassen die werkt. Maar hoe weet je nou of zo’n systeem effectief is?

De twee belangrijkste eigenschappen van een systeem zijn:

 1. Alles staat met elkaar in verbinding.
 2. Alles is van elkaar afhankelijk.

Systemen heb je in allerlei soorten en maten. Een mooi en effectief systeem is de natuur. Dag en nacht, de verschillende seizoenen, eb en vloed, ze worden allemaal aangestuurd vanuit een vast ritme. Maar je lichaam is ook een fantastisch systeem. Je hart pompt al zolang als je leeft bloed door je aderen. Daarnaast zijn er nog miljarden andere systemen die je lichaam optimaal laten functioneren.

Net zoals de natuur en ons lichaam, gedijen wij ook goed als we effectieve systemen creëren. Maar op het moment dat systemen niet werken dan kost dat juist veel negatieve energie. Dat uit zich bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 • Als jij aan het klooien bent met je inloggegevens om te kunnen inloggen op bepaalde websites.
 • Als jij voortdurend het negatieve in alles ziet. Dit heeft een negatief effect op je energieniveau en je creativiteit. Je denksysteem is niet afgesteld op het zien van mogelijkheden, maar op het zien van doemscenario's.
 • Als je weinig dingen voor elkaar krijgt. In dat geval ben je simpelweg niet productief. Het ontbreekt je aan een effectief systeem om bergen te verzetten.
 • ...

Systemen zijn cruciaal om optimaal te kunnen presteren. Om productief te zijn hanteer ik een simpel systeem dat bestaat uit vijf regels. Als je je aan deze vijf regels houdt, gaat je productiviteit enorm toenemen:

 1. Stel je focus scherp.
 2. Committeer jezelf aan het eindresultaat.
 3. Ontwikkel een strategisch actieplan.
 4. Zeg ‘nee’ tegen afleidingen.
 5. Onderneem gruwelijk veel actie.

De regels zijn niet moeilijk, maar je moet ze wel toepassen. Zonder focus ben je niet effectief. Zonder commitment ben je een doelloze dwaas. Zonder strategisch actieplan klooi je maar wat aan. Zonder ‘nee’ te zeggen tegen afleidingen boek je weinig vooruitgang. En zonder gruwelijk veel actie te ondernemen creëer je geen momentum. Al deze vijf regels staan nauw met elkaar in verbinding. Dus als één ding niet functioneert, dan functioneert het totale systeem niet.

Creëer effectieve systemen
Een systeem werkt of werkt niet. Zo simpel is het. Je bent georganiseerd of je bent het niet. Je bent daadkrachtig of je bent het niet. Je bent productief of je bent het niet. Systemen liegen niet, de resultaten spreken voor zich. Als jij niet lekker functioneert, weinig gedaan krijgt of structureel weinig energie hebt, dan hanteer je ineffectieve systemen.

Als je veranderingen in je leven wilt doorvoeren, onderzoek dan welke veranderingen je moet doorvoeren om een systeem effectief te laten functioneren. Zorg dat je systemen ontwikkelt die werken, dat is het spel.

Systemen staan aan de basis van een vruchtbaar leven, het bevrijden van je potentieel en het realiseren van je ambities.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link