Zes levensinzichten die mij helpen om het beste uit mezelf te halen

  1. Niemand krijgt bij zijn geboorte een pasklare handleiding mee met daarin instructies hoe je je beste leven moet leiden. Het is een proces van vallen, opstaan en weer doorgaan. Hiervoor is reflectie, moed, energie en doorzettingsvermogen nodig.

  2. Het leven geeft je altijd feedback; iets werkt of iets werkt (nog) niet, zo simpel is het. Het is aan jou en mij om net zolang te onderzoeken en door te zetten totdat iets wel gaat werken. Maar wat vandaag voor je werkt, hoeft morgen niet meer voor je te werken. Dat maakt leren, ontdekken en bijsturen tot een doorlopend proces.
  3. Het leven is een groot mysterie. Alhoewel ik door zelfonderzoek al veel levensvragen heb beantwoord, blijven er voor mij toch nog vele vragen onbeantwoord. Op sommige vragen zal ik waarschijnlijk nooit een antwoord vinden. Maar dat is prima. Ik heb leren leven met open vragen; dat maakt het leven avontuurlijk, onvoorspelbaar en mysterieus.
  4. Het proces van zelfonderzoek is een intensief proces van vallen en opstaan. Maar als ik één ding heb geleerd tijdens deze zoektocht, dan is dat wel de kracht van zelfreflectie en volharding. Als je voortdurend zelfreflectie toepast en keer op keer opstaat wanneer je tegen de vlakte gedonderd bent, dan boek je geheid vooruitgang.
  5. Leven vanuit een growth mindset creëert geluk. Ik geloof dan ook dat het proces van zelfonderzoek nooit stopt. Je bent nooit klaar met leren, ik in ieder geval niet. Ik heb ontdekt dat werkelijke voldoening voorkomt uit jezelf voortdurend blijven ontwikkelen. Hoe goed je ook bent in wat je doet, er is altijd ruimte voor verbetering.
  6. Lange tijd heb ik gedacht dat we in het leven ergens moesten aankomen. Maar ik heb ondervonden dat wanneer je ergens aankomt er slechts een hoofdstuk wordt afgesloten. Deze afsluiting opent weer de deur naar een nieuw hoofdstuk. Vandaar dat ik niet meer geloof in alleen maar ‘ergens aankomen’.
©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link