Wil jij betere keuzes leren maken?

De hoeksteen van mijn filosofie

Als ik alle inzichten en strategieën terug zou brengen tot één vaardigheid die de meeste impact op mijn leven heeft gehad, dan is dit zonder twijfel ‘keuzes maken’. Je leest het goed, ‘kiezen’ is een vaardigheid en vaardigheden kunnen we trainen. Als je leert om betere keuzes te maken, ga je ook betere resultaten realiseren.

Of het nu gaat om productiviteit, innerlijke rust of emotionele connectie. Aan de basis van dit alles staan altijd de keuzes die je maakt. De sleutel om veranderingen door te voeren heb je zelf in handen.

Jij en ik hebben het vermogen om ieder moment nieuwe keuzes te maken.

Toch kan het maken van nieuwe keuzes een uitdaging zijn. Simpelweg omdat niemand bij zijn geboorte een handleiding ontvangt met daarin pasklare antwoorden op de vraag ‘hoe’ je de beste keuzes maakt. Het is een proces van vallen en opstaan, waarbij ‘intensief zelfonderzoek’ en ‘leren van rolmodellen’ key zijn.

Wat zijn de uitdagingen om betere keuzes te leren maken?

 • Je weet niet wat de belangrijkste vaardigheden zijn voor het maken van betere keuzes
 • Je hebt essentiële vaardigheden voor het maken van daadkrachtige keuzes niet goed ontwikkeld.
 • Keuzestress (de vele mogelijkheden die je tegenwoordig hebt) overvalt je en je ziet door de bomen het bos niet meer.
 • Je weet niet wat je doel is en maakt daardoor keuzes die niet in lijn liggen met je diepste verlangens.
 • Je hebt blinde vlekken en ziet daardoor de oplossing niet.
 • Het ontbreekt je aan innerlijke zekerheid. Je laat de keuzes die je maakt afhangen van wat anderen van je vinden.

Hoe ga ik betere keuzes leren maken?

Voor het beantwoorden van deze vraag zijn drie criteria van belang. Dit zijn vaardigheden die bepalend zijn voor de kwaliteit van ons leven:

 1. Focus
  Datgene wat je aandacht geeft voorzie je van energie. Alles wat je aandacht geeft gaat groeien en wordt sterker. Als jij je voortdurend ‘zorgen’ maakt dan geef je dus aandacht aan die zorgen en wordt deze energie steeds sterker. Jij hebt het vermogen om je focus te controleren. Jij kunt kiezen waar je je aandacht wél en waar je je aandacht niet op richt. De eerste stap om beter keuzes te maken is door te bepalen waar je je focus op wilt richten. Als je merkt dat je focus is afgedwaald herfocus jezelf dan zo snel mogelijk.
 2. Betekenis
  Aan alles wat er gebeurt in je leven geef je een betekenis. Voor de één is een tegenslag het einde van de wereld, terwijl een ander gemotiveerd raakt om een oplossing voor de situatie te zoeken. Een betekenis is niets anders dan een verhaal dat we voor onszelf creëren. En als we geloven in het juiste verhaal dan zijn we gecommitteerd. Het maakt niet uit welke weerstand mensen moeten overwinnen, als ze maar geloven in het doel erachter. Je hebt maar twee soorten verhalen. Verhalen die je in je kracht zetten en verhalen die energie aan je onttrekken. Ieder moment kunnen we een andere betekenis aan een situatie geven. Hierdoor verandert onze perceptie van hoe we iets waarnemen en daarmee dus ook de kwaliteit van de energie. En dit alles begint bij een growth mindset.
 3. Actie
  Het leven is een manifestatie van onze acties. Als de wekker gaat heb je twee keuzes: opstaan of zeven keer snoozen. Dit is een keuze. Sporten is een keuze. Mediteren is een keuze. Anderen met respect behandelen is een keuze. Alles, maar dan ook alles ‘wat’ we doen kunnen we beïnvloeden met onze wilskracht. Als jij andere keuzes gaat maken, dan ga je ook andere resultaten krijgen.

Door je focus doelbewust te sturen, door de juiste betekenis aan een situatie te geven en door actie te ondernemen, ga je momentum creëren. Het zijn deze keuzes waar we 100% invloed op hebben en die de richting, kwaliteit en datgene wat we in het leven manifesteren bepalen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link