Wie ben jij?

Bedoel je waar ik vandaan kom? Wat ik misschien word? Wat ik doe? Wat ik gedaan heb? Wat ik droom? Bedoel je wat ik zie? Wat ik heb gezien? Wat ik vrees? Van wie ik hou? Wat ik heb verloren?

Wie ben ik? Hetzelfde als jij. Niet beter. Niet slechter. Er zal nooit iemand zijn… die precies hetzelfde is als jij of ik!

De bovenstaande tekst komt uit de Netflix serie Sense 8. Het zijn mooie vragen die je aan het denken zetten over wie je nu echt bent. Vaak geven we standaard antwoorden als ons wordt gevraagd: Wie ben jij? Vaak beantwoordt men die vraag dan in de trant van:

  • Ik ben …
  • Mijn leeftijd is …
  • Ik ben geboren in …
  • Mijn gezinssamenstelling is …
  • Ik werk voor …
  • Mijn functie is …
  • Mijn uitdagingen zijn …

Dit is doorgaans de manier waarop iemand iets over zichzelf vertelt. Aan dit riedeltje hangen we dan onze volledige identiteit op. ‘Dit ben ik’, zeggen we dan. Is het je wel eens opgevallen dat deze identiteit veranderlijk is? We veranderen van werk, verbreken en beginnen nieuwe liefdesrelaties, nemen afscheid van vrienden of sluiten juist nieuwe vriendschappen, en af en toe veranderen we zelfs van geloofsovertuiging. Na al deze veranderingen ben je een compleet ander mens, maar toch zeggen we: dit ben ik.

Alles in ons leven is voortdurend onderhevig aan veranderingen. Als we niet beter weten, identificeren we onszelf voortdurend met deze constante verandering. Er is overigens niets mis met het aannemen van verschillende rollen in het leven. Dit doen we allemaal. Maar als je je echte identiteit wil leren kennen, dan moet je iets verder kijken dan datgene wat zich aan de oppervlakte afspeelt. Iets binnenin je is niet veranderlijk. Ben jij je hier bewust van?

Dit onveranderlijke is ‘de observator’. Jezelf hier bewust van worden geeft je leven een diepgaande kwaliteit. Deze observator is het energieveld van je eigen bewustzijn. Dit is je Ik Ben. Je kunt jezelf makkelijk bewust worden van dit energieveld. Daar is geen inspanning voor nodig. Als je niet oordeelt en volledig met je aandacht in het hier-en-nu aanwezig bent, dan raak je bewust van je eigen ‘zijn’.

Je zal merken dat dit energieveld niet onderhevig is aan verandering. Het wordt niet ouder, er kan niets aan worden toegevoegd en er kan ook niets van worden weggenomen. Het is een plek waar je altijd innerlijke rust kunt vinden, ongeacht de intensiteit van de veranderingen in je leven. De grenzeloosheid en stilte die je op deze manier ervaart is je werkelijke identiteit. Het is de plek waar alle creaties en transformaties uit voortkomen.

Het enige echte antwoord op de vraag ‘wie ben jij?’ is: Ik Ben.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link