What the fuck is positief coachen?

Ik weet nog goed dat ik rijlessen volgde voor het behalen van mijn autorijbewijs. Een unieke ervaring die voor altijd in mijn geheugen gegraveerd staat. Ik herinner het me nog als de dag van gister. Mijn instructrice had al tig keer aangegeven dat ik voor het veranderen van rijstrook in mijn achteruitrijspiegel moet kijken, terwijl ik dit continu vergat. Nadat ik dit voor de zoveelste keer weer niet had gedaan, sloeg ze zo hard tegen de binnenspiegel van de lesauto, dat ik me kapot schrok. Direct keek ze me boos aan en zei: ‘Ben je doof ofzo?’

Vanaf dat moment switchte er een schakelaar in mij om. Ik vergat daarna nooit meer om in de binnenspiegel te kijken. Dat moment maakte een grote impact op me. Nog steeds kijk ik eerst in mijn binnenspiegel voordat ik van rijstrook verwissel. Het is een automatisme geworden.

Coaching betekent dat je doet wat noodzakelijk is om je coachee te helpen bij het realiseren van een doorbraak. Mijn rij-instructrice hanteerde een directe aanpak die effectief voor ‘mij’ was. Praat daarom nooit over positief of negatief coachen, maar hanteer een stijl die ervoor zorgt dat er een positieve impact plaatsvindt.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link