Welke pijn wil jij als ondernemer ervaren?

Als je een coach of een consultant inhuurt om je te helpen bij het stellen van doelen, dan zal meestal de vraag gesteld worden: Wat betekent succes voor je? Of: welk resultaat wil je graag behalen?

Op zich is er niets mis met deze vragen, maar ik voeg er zelf altijd nog een vraag aan toe: Welke pijn wil je ervaren?

Misschien vind je het een gestoorde vraag, maar ik zal het even toelichten. Als je wilt presteren en ambitieuze doelen wilt realiseren dan zal je weerstanden moeten overwinnen. Des te uitdagender het doel, des te moeilijker het te realiseren is.

Als je een marathon wilt gaan lopen dan is dit doel zo gesteld. Doel: Marathon lopen binnen (X tijd).

Het stellen van een doel zoals een marathon lopen is letterlijk zo gepiept. Maar het maandenlang trainen voorafgaand aan deze marathon, je voedingspatroon aanpassen en op feestjes de alcohol laten staan is een hele uitdaging. Dat is een opoffering, een prijs die je moet betalen om je doel te kunnen realiseren.

Als je van tevoren kraakhelder bent over de weerstanden en pijnen die je wilt overwinnen, dan wordt het realiseren van het doel een stuk makkelijker.

Ben helder over wat succes voor je betekent. Maar ben ook kraakhelder over de prijs die dit succes met zich meebrengt, want die zul je zeker moeten betalen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link