Welke norm moet jij hanteren om je resultaten te verbeteren?

Op 10 februari 2019 was ik als gastspreker uitgenodigd door Jan de Zeeuw. Jan heeft een business lounge in het stadion van FC Utrecht en had mij destijds gevraagd: “Kun je eens iets komen vertellen over de relatie tussen ondernemen en topsport?” “Lijkt me hartstikke leuk, doen we”, zei ik.

Die middag stond de thuiswedstrijd tegen PSV op het programma, een mooi affiche dus. Zeker ook omdat ik in het verleden als jeugdtrainer voor PSV heb gewerkt.

Ik opende met de vraag: “Wie is er voor FC Utrecht? Steek eens even je hand op.” Bijna alle handen gingen omhoog. Vervolgens vroeg ik: “Wie is er voor PSV?” Dat waren er maar een paar. Vervolgens vroeg ik: “Wie heeft zijn hand niet opgestoken en komt voor bier en bitterballen?”

Direct gingen er een paar handen omhoog en zowat iedereen moest lachen. Mooi, het ijs is gebroken, dacht ik bij mezelf.

Na een korte introductie over mijn verleden als jeugdtrainer bij PSV en de manier waarop ik ondernemers help met het bevrijden van hun potentieel, stelde ik de vraag:

Welke norm moet jij hanteren om je resultaten te verbeteren?

Het was even stil. Ik vervolgde mijn verhaal vervolgens met de stelling dat presteren begint met het hanteren van hoge normen. Dit geldt natuurlijk ook voor ondernemers. Wat is je norm op het gebied van:

  • je gezondheid?
  • omgaan met klanten?
  • je persoonlijke ontwikkeling?
  • je bedrijfscultuur?

Presteren begint met het verhogen van je norm. Op ieder moment kunnen we ervoor kiezen om onze norm te verhogen. Ik lichtte dit toe met een praktijkvoorbeeld van Robin van Persie, nadat hij de overstap maakte van Feyenoord naar Arsenal.

Op ieder moment kun je dus je norm verhogen, wat zorgt voor betere resultaten. Ik eindigde met de vraag: Welke norm moet jij hanteren om je resultaten te verbeteren?

Weet je wat de meeste aanwezigen antwoordden? “Ik wil mijn gezondheid verbeteren.” “Tja...daar begint het allemaal mee”, reageerde ik.

Als laatste wenste ik ze allemaal een fantastische wedstrijd toe, zolang de drie punten maar mee naar Eindhoven gingen. Helaas voor alle PSV-supporters ging er maar één puntje mee naar Eindhoven. De eindstand werd 2-2.

Nu mijn vraag aan jou: Welke norm moet jij hanteren om je resultaten te verbeteren?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link