Wat je als ondernemer kan leren van Japanse tempelbouwers

Als voetbaltrainer ben ik een aantal keren in Japan geweest, waar ik mooie relaties aan over heb gehouden. Ik heb daar niet alleen genoten van de geweldige natuur en architectuur, maar ik heb ook hele mooie en oude tempels gezien die indruk op mij maakten. De typische Japanse hotels waarin ik overnacht heb (Ryokans genaamd) waren ook bijzonder om mee te maken.

Dit brengt me bij een bijzonder verhaal over een tempel die in Japan iedere 20 jaar wordt herbouwd. Ik vond dit interessant en besloot mezelf er eens in te verdiepen, om te achterhalen waarom ze dat doen.

De grote tempel van Ise
Dichtbij Kyoto in Japan staat een tempel die iedere 20 jaar wordt herbouwd. Dit ritueel heet Shikinen Sengu. Deze traditie dateert volgens bronnen uit de achtste eeuw of zelfs nog voor deze periode.

Deze traditie is bedoeld om het vakmanschap in ere te houden. Wanneer de tijd komt om de tempel te herbouwen, dient de oude tempel als voorbeeld voor de nieuwe tempel.

De timmerman die meegeholpen heeft aan de bouw van de vorige tempel, geeft zijn kennis en eeuwenoud vakmanschap door aan degene die werkt aan de nieuwe tempel. Door het constante herbouwen wordt niet alleen de tempel behouden, maar ook de vaardigheid om de tempel te bouwen.

Elke 20 jaar doet zich er een bijzondere situatie voor: het moment waarop de nieuwe tempel klaar is en de oude nog niet is afgebroken. Op dat moment staan er twee tempels die hetzelfde zijn, maar ook weer helemaal niet. De originele tempel en de kopie laten samen iets bijzonders zien: Het verstrijken van de tijd.

De heilige voorwerpen verhuizen in een ceremonie van de oude tempel naar de nieuwe tempel. De oude tempel wordt vervolgens afgebroken. Het hout wordt in vele kleine stukjes gehakt en door het hele land verspreid om geluk te verspreiden aan de gelovigen. In 2013 is de tempel voor de 62ste keer herbouwd.

Wat kunnen we als ondernemers hiervan leren?

  • Blijf voortdurend vernieuwen.
  • Creëer een cultuur van kennisdeling.
  • Start tijdig met de voorbereiding.
  • Vier je successen.
©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link