Wat is presteren?

Hebben we het dan over: medailles en kampioenschappen winnen, business deals sluiten, studenten die hard voor examens blokken, ouders die kinderen opvoeden of degene die op zoek zijn naar zingeving en de ware essentie van het leven?

Presteren is in mijn ogen: Het beste uit je leven halen en waarde toevoegen aan de wereld om je heen. We lopen min of meer allemaal tegen dezelfde uitdagingen aan. Een amateurvoetballer die op dit moment weinig zelfvertrouwen heeft verschilt niet van een professionele voetballer waarbij het aan zelfvertrouwen ontbreekt. Bij beide overheerst het gevoel van twijfel en onzekerheid. De onderlinge vaardigheden en de omgeving waarin gepresteerd wordt zijn anders, maar voor de rest is onzekerheid gewoon onzekerheid.

Een twintiger die richting in zijn leven zoekt verschilt niet van een veertiger die in een midlife crisis verkeert. Beiden zijn op zoek naar richting. Alleen heeft de ene meer levenservaring dan de ander en liggen de prioriteiten misschien wat anders, maar richting is richting.

Waar veel verschil in zit is de manier waarop mensen het beste uit zichzelf willen halen. Een persoon die wil afvallen en daarvoor twee keer in de week gaat sporten, boekt hele andere resultaten dan iemand die zes keer in de week gaat sporten. Een profvoetballer die na de verplichte training naar huis gaat, of de profvoetballer zoals Cristiano Ronaldo die nog extra gaat trainen na de verplichte training.

Het verschil zit in de norm die gehanteerd wordt. Zowel bij de afvaller als bij de profvoetballer. En jij mag kiezen! Jij mag kiezen welke norm jij hanteert voor zowat alles in jouw leven. Jij bepaalt de norm: hoe jij je lichaam verzorgt, hoe je omgaat met andere mensen, hoe jij je vaardigheden ontwikkelt of hoe je dealt met weerstand en tegenslag. Jij bent degene die de norm bepaalt. Wil je andere resultaten kies dan voor een andere norm.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link