Wat is het verschil tussen ‘bewustzijn’ en ‘bewust zijn’?

Bewustzijn is onveranderbaar. Alleen de mate waarin het Bewustzijn door je heen stroomt varieert. Vergelijk dit met een kraan. Als je de kraan een beetje opendraait, komt er een klein straaltje water uit. Maar zet je de kraan helemaal open dan ontstaat er een krachtige straal.

Zo werkt het ook met ons Bewustzijn. Water is water en daar kun je niets aan veranderen. Alleen de kracht waarmee het stroomt kan je wel veranderen door simpelweg de kraan dicht of open te draaien.

Zie bewust zijn als de kraan waarmee je invloed hebt op het Bewustzijn dat door je heen stroomt. Door bewuster te zijn gaan we meer Bewustzijn in ons leven ervaren. Hierdoor ben je creatiever, ervaar je volop energie en voel je een diepere verbinding met alles en iedereen om je heen.

De belangrijkste vaardigheid om bewuster te leven is je aandacht afstemmen op het hier-en-nu. Bewustzijn stroomt nooit in het verleden of in de toekomst, maar is alleen toegankelijk in het huidige moment. Bewustzijn is net als water, je kunt het niet vastpakken, want dan glipt het uit je handen. Wat wel kan is dat je de kracht en het genot van de stroming ervaart.

Het maakt niet uit hoe slim je bent, als je de vaardigheid mist om je aandacht te controleren, dan heeft dit een negatief effect op de kwaliteit van je leven. De mate waarin het Bewustzijn door je heen stroomt staat in directe verbinding met de kwaliteit van het leven dat je nu ervaart.

Hoe verruim ik mijn bewust zijn?

Als je je Bewustzijn wilt verruimen, dan zal je de kraan verder open moeten draaien. De enige manier om dat te doen is door je aandacht te leren controleren. Je moet jezelf trainen om bewust in dit moment aanwezig te zijn. Leer jezelf te herfocussen en zorg ervoor dat je je bewust bent van je Bewustzijn. Om deze vaardigheden onder de knie te krijgen is meditatie key.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link