Vind je weg naar duidelijkheid met de 
Pitch-kaart.

Wat is authenticiteit?

Jezelf zijn is super belangrijk voor de kwaliteit van je leven.

Waarom?

Als je jezelf voortdurend anders moet voordoen dan je werkelijk bent, dan kost je dit veel negatieve energie. Je loopt voortdurend op je tenen en bent bang wat anderen van jou, je visie of je gedrag vinden.

Een echt authentiek persoon beschikt over het vermogen tot zelfreflectie. Als je een authentieke boerenlul bent, dan ben je ‘authentiek’. Maar leidt deze ‘authenticiteit’ ook tot respect van anderen? Nee dus. Als je een mindset hebt van: “Ik ben nou eenmaal zo”, dan sta je niet open voor verandering.

Dus met authenticiteit bedoel ik niet dat je met oogkleppen op door het leven stapt en je jezelf niet openstelt voor veranderingen. Dat is bekrompenheid. Authenticiteit is een combinatie van jezelf zijn en tegelijkertijd durven te veranderen. Je staat dan vol in je kracht en straalt een energie uit die anderen ook wel ‘charisma’ noemen.

Howard Thurman heeft een hele mooie quote waar hij mijns inziens de kern van het begrip authenticiteit mee samenvat:

”Vraag jezelf niet af wat de wereld nodig heeft. Vraag je liever af wat het is waardoor jij tot leven komt en ga dat doen. Want wat de wereld nodig heeft, zijn mensen die tot leven zijn gekomen.”

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved