Waarom experts meer betaald krijgen dan amateurs

Verhalen zijn krachtige instrumenten om een boodschap over te brengen. In het onderstaande verhaal zit een mooie metafoor verpakt die duidelijk maakt waarom een expert zijn geld meer dan waard is. Misschien heb je dit verhaal al eens gehoord of gelezen. Er zijn namelijk veel verschillende versies van en iedereen geeft er zo zijn eigen draai aan. Maar dit is in ieder geval mijn versie.

De gigantische motor van een enorm vrachtschip faalde. Ieder uur dat het schip niet kon varen kostte tienduizenden euro’s. De scheepseigenaren probeerden de ene na de andere monteur, maar niemand kreeg het ding aan de praat.

De scheepseigenaren waren wanhopig op zoek naar een oplossing en werden via hun netwerk in contact gebracht met Harrie. Harrie was een man op leeftijd die al sinds zijn jeugd schepen repareerde.

Harrie werd ingevlogen en de scheepseigenaren hoopten dat hij een oplossing had. Harrie arriveerde met een grote kist gereedschap en toen hij binnenkwam ging hij direct aan het werk. Hij inspecteerde de motor nauwkeurig van boven naar beneden.

Na een half uurtje pakte Harrie zijn hamer uit de gereedschapskist, liep terug naar de motor en tikte zachtjes op een specifiek onderdeel. Onmiddellijk begon de motor te draaien en de scheepseigenaren sprongen een gat in de lucht.

De motor was gerepareerd.

Een week later ontvingen de scheepseigenaren van Harrie een rekening van €10.000. “Wat!, hoe kan dat nu? Hij is maar een half uurtje bezig geweest”, zeiden de eigenaren verbaasd tegen elkaar.

Ze besloten om opheldering te vragen en stuurden een mailtje met de vraag of Harrie een gespecificeerde rekening wilde sturen.

Harrie stuurde een mailtje terug met de tekst:

Tikken met de hamer ………………… €2,00
Weten waar je moet tikken ……………………€9.998,00

Inspanning is belangrijk, maar precies weten hoe je met een bepaalde inspanning een groot probleem voor een ander oplost maakt pas echt het verschil!

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link