Waar geloof jij in?

Het leven is een onzeker avontuur
Het leven is een bijzonder, uitdagend, mysterieus, maar ook onzeker avontuur. Binnen dit avontuur hebben we de vrijheid om te geloven wat we willen. Wat je gelooft heeft een grote impact op je leven. Kies bewust, denk na over waar jij in gelooft en hoe jij jouw leven wilt leiden. Het belangrijkste geloof is het geloof in jezelf. Ik daag je uit om te onderzoeken of jouw geloof bijdraagt aan het leven dat je graag wilt leven. Bedenk dat als je ergens in gelooft, je ook ergens tegen bent. Dit betekent automatisch dat sommige mensen het met je eens zijn en andere niet, maar dat is geen probleem. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Jij leeft je eigen leven en niet dat van een ander. Wat je nu gelooft, kan anders zijn dan waar je over twee jaar in gelooft. Ook dat is geen probleem, het betekent dat je leert. Durf toe te geven dat je geloof, opvatting of perspectief met betrekking tot een bepaalde situatie of persoon aan verandering onderhevig is. Jezelf kwetsbaar durven opstellen is een mooie eigenschap. Blijf altijd een onderzoekende geest houden, blijf vernieuwen, blijf nagaan wat overeenkomt met jouw diepste kern, onderzoek wat resoneert met jouw waarheid.

Wat ik nu met je deel is waar ik in geloof, dit hoeft niet jouw geloof te zijn. Ik hoop je aan het denken te zetten en dat je gaat onderzoeken waarin jij gelooft.

Verantwoordelijkheid
Ik geloof in verantwoordelijkheid; ieder van ons is kapitein van zijn eigen schip. Ik geloof in jezelf en anderen liefdevol behandelen. Liefdevol wil ook zeggen dat je grenzen stelt, dat je de prestatienorm bewaakt en soms afscheid neemt van mensen. Ik geloof in talent, maar ik geloof nog meer in mensen die hard voor hun droom werken. Ik geloof in doen. Ik geloof in doelbewust trainen, je regelmatig buiten je comfortzone begeven en vaardigheden doorlopend verbeteren. Ik geloof in directe feedback, maar altijd met respect voor de persoon in kwestie. Ik geloof in persoonlijke ontwikkeling en dat we hier plezier aan beleven. Ik geloof in inspirerende doelen, een goede voorbereiding en een doordacht plan. Dit wil niet zeggen dat we onze doelen altijd bereiken. Het leven heeft zo zijn eigen plan. Maar zonder plan, een goede voorbereiding of inspirerende doelen verdwalen we zeker. Ik geloof in spontaniteit, aanpassingsvermogen en direct inspelen op dat wat zich nu voor ons ontvouwt. Het leven zou saai zijn als alles planbaar was. Verrassing brengt avontuur.

Stilte
Ik geloof in stilte; meditatie brengt een oneindige verdieping in ons leven. Ik geloof in de kracht van de natuur en dat alles met elkaar verbonden is. Wandelen in de bossen voorziet ons van nieuwe energie. Ik geloof in het goed voor jezelf zorgen: voldoende bewegen, rusten, gezonde voeding en het pad bewandelen waar je hart sneller van gaat kloppen. Ik geloof ook in op zijn tijd genieten van het leven: een goed glas wijn, een koud biertje, een lekkere hamburger of een pizza met extra kaas. Ik geloof in inspiratie; jij en ik bepalen welke waarde we toevoegen aan de wereld en aan de mensen om ons heen. Ik geloof in de kracht van keuzes; ieder moment heb je de mogelijkheid om opnieuw te kiezen. Ik geloof in de wijsheid van het hart, vertrouw hierop. Ik geloof in doorzetten, in kleine stapjes voorwaarts blijven zetten, hoe zwaar de uitdaging af en toe ook is. Ik geloof in nieuwe perspectieven; vasthouden aan het oude komt voort uit angst voor het nieuwe.

Aandacht
Ik geloof in aandacht; je volledig bewust zijn van het huidige moment, het leven speelt zich hier af. Aandacht geeft betekenis aan alles. Ik geloof dat waar een wil is een weg wordt gebouwd. Ik geloof in de kracht van samenwerking. Een groep, team of partners die enthousiast een gezamenlijk doel nastreven maken het onmogelijke mogelijk. Ik geloof dat er zowel een reiziger als een gids in ons woont. De reiziger houdt van het avontuur, onderzoekt, leert, ontdekt en inspireert met verhalen over reis- en levenservaring. Onze gids ’levend weten’, oeroud, maar toch altijd nieuw, communiceert via onze intuïtie. Dit ‘weten’ kent geen twijfel, is niet bang en laat zich door niets of niemand van de wijs brengen. De reiziger die zijn hart volgt, bewandelt het pad van inspiratie en passie. De gids is daar wanneer je hem nodig hebt. Elke reis brengt uitdagingen met zich mee. Soms verdwalen we, raken we geblesseerd, worden we ziek, ervaren we weerstand, zijn we vermoeid of zelfs volledig uitgeput. Het is fijn als we dan kunnen terugvallen op onze voorbereiding, ervaring of op de hulp van anderen.

De reis
Iedere reis biedt ons iets bijzonders. We doen ervaring op, soms gaan we met andere ogen naar de wereld kijken. We worden sterker, leren om de bestemming niet uit het oog te verliezen en kiezen soms tijdens onze reis voor een totaal nieuwe bestemming. Ik geloof dat het genieten van de reis minstens zo belangrijk is als het aankomen op de bestemming. Het verblijf daar zal kort van duur zijn, omdat er weer een nieuw avontuur lonkt. Ik geloof dat we niet bang hoeven te zijn dat we de eindbestemming missen. Uiteindelijk komen we allemaal bij dat ene punt uit waar we terugkeren naar de bron. De bron waaruit we ook zijn voortgekomen.

Overwinnen
Ik geloof dat we allemaal van tijd tot tijd angst ervaren, maar onze moed om deze angst te overwinnen groter en sterker is. Ik geloof dat sommige reizen zo zwaar zijn dat het voelt alsof je eronder bezwijkt. Maar ik geloof ook dat we allemaal beschikken over de innerlijke kracht om deze uitdagingen te overwinnen. Overwinnen wil niet altijd zeggen dat je als winnaar uit de strijd komt, maar dat je vrede hebt met dat wat je overkomen is. Ik geloof dat we veel energie verliezen als we vechten tegen dat wat we niet kunnen veranderen. Ik geloof in de kracht van vergeven. Je hoeft niet te vergeten en sommige mensen zijn misschien niet meer welkom in je leven, maar als je weet te vergeven, brengt dat innerlijke rust.

Voorwaarts
Ik geloof dat we allemaal weleens vallen. Soms val je hard en vraag je jezelf af: Waarom? Waar ben ik aan begonnen? Vallen is niet erg, maar sta op en ga door! Je hebt iets geprobeerd, het is nog niet gelukt, maar je bent wijzer geworden. Onderneem opnieuw actie. Trek je niets van de buitenwereld aan, kritiek is er altijd. Luister wel naar het advies van de mensen die het beste met je voorhebben en je inspireren, maar blijf je eigen pad volgen. Soms betekent dit dat je een tijdje alleen reist. Dan leer je jezelf nog beter kennen. Ik geloof in moedige mensen. Ik geloof dat veel zaken in het leven voor jou en mij bepaald worden, maar ik geloof ook dat we onze reis bewust kunnen beïnvloeden. Ik geloof dat geluk gekoppeld is aan stappen voorwaarts blijven zetten. Hoe moeilijk of uitdagend sommige situaties ook zijn. Ik geloof in de kracht van het beantwoorden van de volgende vraag: waar geloof ik in? Het geeft ons leven richting! Het leven geeft jou de keuze of je deze vraag onderzoekt of niet. Dat heet vrijheid!

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link