Vier belangrijke voorwaarden voor een kwalitatief goed leven

 1. Jezelf goed voelen
  Wat heeft het leven voor betekenis als je jezelf niet goed voelt? Voor mij is dit de basis. Het boeit niet wie je bent, wat je doet, hoeveel geld je hebt; als je jezelf niet goed voelt ervaar je innerlijke armoede. We hebben allemaal te maken met de dualiteit van het leven. Dit betekent dat het één er niet kan zijn zonder het ander. Dus ik heb niet de illusie dat ik me altijd goed kan voelen. Net zoals de dag plaatsmaakt voor de nacht, maakt bij mij een goed gevoel af en toe plaats voor een vorm van lijden. Lijden is een energie die we omschrijven als: boosheid, frustratie, onzekerheid, twijfel of woede. Waar ik overigens achter ben gekomen is dat we het proces van ‘jezelf goed voelen’ kunnen beïnvloeden. Dit doen we door bewust om te gaan met factoren zoals: onze mindset, ons beweeg- en eetpatroon, de mensen met wie we omgaan en onze diepste verlangens. Als we ons hier bewust van worden, dan zijn we in staat om onze energie te beïnvloeden en daarmee ook onze eigen gevoelens.
 2. Verbinding maken met anderen
  Het geeft ons leven extra kwaliteit wanneer we ons verbinden met anderen. Daarnaast heb je de hulp van anderen nodig om creaties echt tot leven te kunnen brengen. Ook ik heb allerlei specialisten nodig om mijn business goed van de grond te krijgen. Ik ben erachter gekomen dat oprecht aandacht geven aan mensen, mensen helpen met het oplossen van hun problemen en mensen helpen met het tot leven brengen van hun verlangens werkelijk een kwalitatieve verbinding tot stand brengt. In sport, business en overal waar mensen optimaal willen presteren, gaat het altijd om de kwaliteit van de verbinding. Maar voor mij gaat het niet alleen om presteren. Het is de ‘echte’ verbinding en de interactie die ik met anderen heb die werkelijk kwaliteit aan mijn leven geeft.
 3. Voortdurend willen groeien
  Als ik mezelf niet ontwikkel dan voel ik me ook niet goed. Ik hou van de natuur en van het observeren hoe de natuur werkt. Ik heb totaal niet de intelligentie om alles wat de natuur beweegt te begrijpen. Wat ik wel weet is dat de natuur eigenlijk maar twee wezenlijke groeifases kent: iets is aan het groeien of iets is zwakker aan het worden (staat van ontbinding). Beide fases zijn een belangrijk onderdeel van de natuur. De paradox is dat ontbinding ook een vorm van groei is, omdat er door ontbinding plaats gemaakt wordt voor iets anders om te kunnen groeien. Daarom is loslaten ook zo’n belangrijk thema in ons leven, het maakt plaats voor iets nieuws. Soms moeten we door weerstand heen gaan om te groeien en soms moeten we een tijdje niets doen. Hoe je dit te weten komt? Ik merk aan mezelf dat als ik een langere tijd intensief aan een project heb gewerkt, ik rust nodig heb. Groei is een combinatie van weerstanden overwinnen en zaken loslaten zodat nieuwe zaadjes kunnen ontspruiten. Het geheim voor ieder individu is om uit te vogelen wanneer je door de weerstand heen moet vlammen en wanneer het tijd is om los te laten. Er is niemand die je daar een zinnig antwoord op kan geven. Het antwoord is persoonlijk, contextafhankelijk en alleen binnenin jezelf te vinden. Als ik te veel hooi op mijn vork neem, mis ik de energie om echt kwaliteit aan mijn creaties te geven. Als ik te weinig doe, dan mis ik de energie om iets tot leven te brengen. Wat is de waarheid? Het ene moment dit en het andere moment dat. Voel maar, het is persoonlijk. Er is niet één antwoord. Jij bent het antwoord.
 4. Bewust zijn van de stilte
  Ik heb voor mezelf achterhaald dat ik een krachtige doener ben die veel actie onderneemt. Maar als je altijd maar aan het ‘doen’ bent en altijd maar ‘actie’ aan het ondernemen bent, dan zul je ervaren dat er iets in je leven mist. Alles wat ik doe gebeurt binnen een ruimte, en me bewust worden van deze ruimte brengt stilte. Stilte is voor mij een energie die ik beschrijf als: “Jezelf bewust zijn van je allerdiepste kern.

  ’’Als ik mediteer en me bewust ben van de stilte dan word ik me bewust van de grenzeloze ruimte binnenin me. Ik ervaar dat deze stilte een intuïtief weten in zich draagt. Een energie die gewoon is, zonder dat ik er iets voor hoef te doen. Het enige wat ik doe is bewust waarnemen, maar ook dit doe ik niet echt, omdat dit eveneens een natuurlijke eigenschap is. Net zo min als dat je bewust door je ogen moet kijken. Als je ogen open zijn, zie je gewoon.

  Door regelmatig te mediteren en tijdens activiteiten bewust te zijn van deze stilte, ben ik veel intuïtiever en creatiever. Veel dingen gebeuren spontaan, effectief en snel. Ik heb gemerkt dat als ik te krachtig wil doen en te bewust wil manifesteren, het me heel veel energie kost en dat ik veel minder effectief ben. Dus stilte geeft mijn leven een diepe kwaliteit. En daarnaast geeft het mijn creaties werkelijk kwaliteit.

Deze vier voorwaarden zijn van essentieel belang voor de kwaliteit van mijn leven: jezelf goed voelen, verbinding maken met anderen, voortdurend willen groeien en bewust zijn van de stilte. Welke factoren geven een boost aan jouw levenskwaliteit?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link