Verhoog je productiviteit met het one touch principe

Hoe vaak open je wel niet een app-bericht of mailtje waarvan je denkt dat je die later wel zult beantwoorden? Vergeet je wel eens te reageren? Of heb je een taak al regelmatig voorbij zien komen op je takenlijst en dacht je dan: daar moet ik echt eens aan beginnen. Dit is verre van productief, toch?

One touch principe
Het one touch principe is een strategie die ik voor mezelf hanteer om direct actie te ondernemen. Het one touch principe betekent dat wanneer ik aan een taak begin, ik ook direct actie onderneem. Als ik een mail of WhatsApp open of een voicemail beluister, dan onderneem ik direct actie. Ik heb ondervonden dat dit productief werkt voor mij. Er zijn drie manieren hoe ik actie op een taak onderneem:

  1. Als ik een taak binnen een paar minuten kan uitvoeren dan doe ik dat direct. Het is dan uit mijn systeem (denken) en dat creëert ruimte en rust.
  2. Als ik inschat dat een taak mij te veel tijd kost, dan kijk ik direct of ik deze kan delegeren. Ik werk met een vast team van freelancers die ik inhuur om datgene te doen waar ze beter in zijn dan ik. Een taak delegeer ik dan via de projectmanagement tool Asana. Dit werkt echt top.
  3. Als ik zie dat een taak mij meer dan een paar minuten kost en ik deze ook niet kan delegeren dan plan ik hem direct in mijn agenda/Asana. Vervolgens voer ik deze taak op de geplande dag uit. Ik plaats een taak niet zomaar in mijn to-do lijst. Dit werkt niet voor mij. De taak zweeft dan ergens op mijn takenlijst zonder dat ik er direct een actie aan gekoppeld heb. Dit is funest voor mijn productiviteit.

Strategie
Het one touch principe is simpel. Als je besluit aan ‘iets’ te beginnen, onderneem dan direct actie door de taak gelijk uit te voeren, te delegeren of in te plannen. Hanteer deze strategie en je zult zien dat je vele malen productiever wordt.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link