Vanuit welke visie kies jij voor dit gedrag?

Soms doen mensen iets dat het bloed onder je nagels vandaan haalt. Dat je echt denkt van: nee... dit kan niet waar zijn. Ondernemers die schelden op hun medewerkers, voetbaltrainers die een vuilnisbak door de kleedkamer schoppen of collega’s die gedrag vertonen dat zelfs een vierjarige niet in zijn hoofd zou halen.

In heel veel situaties kan de ander iets doen wat bij jou een ‘emotionele trigger’ veroorzaakt. Als je hier niet goed mee kunt omgaan, dan ga je reactief reageren. Hierdoor ga je zelf ook op neanderthaler-niveau communiceren.

De kunst is om controle te houden en niet vanuit heftige emoties te reageren. Dit is overigens niet altijd makkelijk. Wil je een conflict oplossen en een situatie positief beïnvloeden, dan moet je bewust aanwezig blijven in het hier-en-nu. Je hebt dan het vermogen om te blijven denken vanuit de neocortex (rationeel) in plaats van je reptielenbrein (instinctief) waar je vanuit een vecht- of vluchtmodus gaat reageren. Vaak hebben we later spijt van de dingen die we hebben gedaan na een emotionele uitbarsting.

Blijf rustig, haal diep adem en stel de ander vervolgens deze vraag: Vanuit welke visie kies je voor dit gedrag? Waarschijnlijk krijg je dan een antwoord: Hoezooooo? Vervolgens licht je toe: Ik probeer jou beter te begrijpen en ik ben dus benieuwd vanuit welke visie je voor dit gedrag kiest. Zou je dat willen toelichten?

Let maar eens op wat er dan gebeurt.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link