Tien redenen waarom topsporters moeten mediteren

Bewust blijven in een omgeving met weinig druk of met veel druk, tussen die twee uitersten valt veel te leren. In de topsport is het zoeken naar die ene procent verbetering een doorgaand proces. Waar valt winst te behalen?

Zeer zeker op het vlak van meditatie! Over de positieve aspecten van meditatie is al veel geschreven. Ook sporters die met regelmaat mediteren ervaren de vele voordelen die meditatie met zich meebrengt.

Tien redenen waarom topsporters direct moeten beginnen met mediteren:

 1. Meditatie helpt je focussen
  Focussen is voor iedere sporter belangrijk. Concentratie bepaalt mede of je een wedstrijd wint of verliest. Door te mediteren neemt je concentratievermogen toe.
 2. Je kunt beter omgaan met pijn
  Professionele sporters kampen altijd wel met een bepaalde pijn. Deze professionals vragen continu het uiterste van hun lichaam. Meditatie werkt verlichtend en helpt je om beter met deze pijn om te gaan.
 3. Je kunt beter omgaan met angst
  Onze geest kan volledig in beslag genomen worden door angst. Dit kan in de sport tot onnoemelijk veel fouten leiden. Het is bewezen dat meditatie een positief effect heeft op de amygdala, het gedeelte in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de regulatie van angst.
 4. Meditatie versterkt je immuunsysteem
  Een sporter kan het zich niet veroorloven om ziek te zijn. We hebben hier nooit honderd procent invloed op, maar uit onderzoek is gebleken dat meditatie een positief effect op het immuunsysteem heeft.
 5. Je geest komt tot rust
  Iedere sporter maakt fouten, verliest wedstrijden en ervaart prestatiedruk. Obsessieve gedachten kunnen onze geest erg onrustig maken. Meditatie helpt je om de geest tot rust te brengen en de aandacht te richten op het huidige moment.
 6. Meditatie maakt je veerkrachtig
  De beste sporters zijn het meest veerkrachtig. Iedereen weet dat succes voortkomt uit het overwinnen van weerstand en tegenslag. Meditatie helpt je om jezelf los te koppelen van negatieve gedachten die je in de weg staan bij het bereiken van je doel.
 7. Je stressniveau wordt lager
  Sporters presteren onder druk, maar hebben ook constant te maken met stress. Meditatie helpt je om hier beter mee om te gaan. Het reduceert het stressniveau in je lichaam.
 8. Meditatie helpt bij het stabiliseren van emoties
  Sporters die hun aandacht trainen kunnen veel beter omgaan met hun emoties en hebben meer controle over hun gemoedstoestand.
 9. Je slaapt beter
  Goed slapen is voor een sporter enorm belangrijk. Als je niet uitgerust bent, kun je niet optimaal presteren. Meditatie heeft een bewezen positieve impact op je slaap.
 10. Meditatie verschaft je inzicht
  Sporters verbeteren continu hun vaardigheden door doelbewust te trainen. Dit is niet het enige noodzakelijke aspect om het beste uit jezelf te halen. Inzicht in wie je werkelijk bent is ook van essentieel belang. Meditatie is een proces dat jou hierbij helpt. Het geeft je steeds meer inzicht in wie je bent en hoe je het beste uit jezelf haalt.

Als je nog niet bekend bent met meditatie, dan adviseer ik je om er direct mee te beginnen. Kijk welke vorm van meditatie bij jou past. Onderzoek eens twee maanden of het iets voor jou is. Ervaar wat het met je doet en trek dan pas een conclusie. Je zult versteld staan van de positieve resultaten. De vraag is niet langer: ‘waarom mediteren?’, maar: ‘waarom niet?’

Diverse meditatietechnieken

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link