Te weinig ‘ik-tijd’ maakt je ongelukkig

Je business runnen, waardevolle tijd met je partner en kinderen doorbrengen en een paar uurtjes per week sporten en het weekje is alweer gevuld. Je houdt veel ballen in de lucht, je agenda zit vol met activiteiten en je rent van hot naar her. Je bent met alles en iedereen bezig, behalve met jezelf. Herkenbaar?

Voor je het weet is er een maand of zelfs een jaar voorbijgevlogen en kom je tot de conclusie dat je geleefd bent door zowel allerlei zakelijke- als privé verplichtingen. Maar wanneer reserveer je tijd voor jezelf (ik-tijd)?

Ik-tijd
Ik-tijd is voor iedereen cruciaal. Wij mensen zijn sociale wezens, maar hebben ook de behoefte om ons ‘eigen’ ding te doen. Ik-tijd geeft je de ruimte om nieuwe inspiratie en energie te krijgen. Het brengt je in de gelegenheid om je bezig te houden met activiteiten die voor jou persoonlijk waardevol zijn. Het is belangrijk dat je tijd vrijmaakt voor ik-tijd. Doe je dit niet, dan kom je op een dag tot de conclusie dat je alleen voor anderen geleefd hebt dat je doelen gerealiseerd hebt die geen voldoening geven of ambities nooit hebt waargemaakt.

Kleine en grote ik-tijd
Kleine ik-tijd zijn activiteiten die je makkelijk kunt doen en direct energie opleveren. Wandelen in de bossen, tuinieren, mediteren of een goed boek lezen zijn voorbeelden hiervan. Een keer in de zoveel tijd is het belangrijk om grote ik-tijd voor jezelf vrij te maken. Een weekendje weg voor een meditatie-retraite, een paar dagen bergbeklimmen of bijvoorbeeld twee weken op een ‘life changing’ persoonlijke ontwikkelingsreis. Wat je ook doet, het is belangrijk dat je zowel ik-tijd voor jezelf op kleine- als op grote schaal creëert.

Hoe ziet jouw ik-tijd eruit?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link