(Sir Alex Ferguson) acht lessen voor het succesvol managen van teams

Anita Elberse (Harvard Business School Professor) heeft een artikel geschreven over Sir Alex Ferguson en zijn visie op het succesvol managen van teams. Ferguson was de meest succesvolle manager van Manchester United ooit. Hij was actief bij de club gedurende de periode van 1986 tot 2013. Elberse was in de unieke positie om de manier waarop Ferguson leiding gaf te bestuderen. In haar artikel bespreekt ze de visie van Ferguson in acht belangrijke lessen van leiderschap.

Sir Alex Ferguson zijn acht lessen voor het succesvol managen van teams:

 1. Begin met de basis
  Wanneer je jonge mensen een kans geeft, creëer je niet alleen een langere levensduur voor je team, maar ook loyaliteit. Ze zullen zich altijd herinneren dat jij de coach was die hen de eerste kans gaf.
 2. Durf je team te herbouwen
  Het moeilijkste voor een coach is om afscheid te nemen van een speler, terwijl het een geweldige vent is – maar het bewijs staat op het veld (beste kwaliteit). Als je verandering of achteruitgang waarneemt, moet je jezelf afvragen hoe de situatie er over twee jaar uit gaat zien.
 3. Creëer hoge normen en houd iedereen er verantwoordelijk voor
  Ik vertelde mijn team continu dat een leven lang hard werken een talent is, maar ik eiste meer van de sterspelers. Ik verwachtte van hen dat ze nog harder werkten dan de rest.
 4. Verlies nooit de controle
  Er zijn momenten waarop je jezelf moet afvragen of bepaalde spelers de sfeer in de kleedkamer, de prestaties binnen het team of de controle bij spelers en staf negatief beïnvloeden. Als er spelers zijn die dat doen, dan moet je direct afscheid nemen van hen.
 5. Koppel de boodschap aan het moment
  Voor een speler en voor ieder mens is er niks mooiers om te horen dan: ‘Goed gedaan.’ Dat zijn de twee beste woorden die ooit zijn uitgevonden.
 6. Bereid je voor om te winnen
  Ik ben een gokker, een risiconemer en dit kun je vooral zien aan de laatste fase van onze wedstrijden. Als we bijvoorbeeld met 2-1 achter stonden met nog 15 minuten te spelen dan was ik altijd bereid om meer risico te nemen in het spel. Ik kon vrede hebben als we de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 zouden verliezen als dit betekende dat we onze kans op een gelijkspel of winst aanzienlijk zouden zien stijgen.
 7. Vertrouw op de kracht van observatie
  Ik ben tot het besef gekomen dat goed kunnen observeren een essentieel aspect is van mijn managementvaardigheden. Observatie is cruciaal voor management. Het is de sleutel. Of nog specifieker: het vermogen om dingen te zien die je niet verwacht te zien.
 8. Stop nooit met jezelf aan te passen.
  De meeste mensen met mijn staat van dienst kijken niet naar verandering. Ik heb zelf altijd het gevoel gehad dat ik het me niet kon veroorloven om niet te veranderen.
©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link