Rituelen helpen je optimaal te presteren

Heb jij een vast ochtendritueel? Bereid je je op een speciale manier voor op een prestatie? Rituelen geven ons vastigheid en helpen ons om in een staat te komen waardoor we optimaal kunnen presteren. Ik mediteer iedere ochtend 45 minuten en daarna start ik met het schrijven van een blog. Zo hebben we allemaal onze eigen rituelen. Een mooi voorbeeld van een team ritueel is de Haka.

Haka
De All Blacks (nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland) doen voor iedere wedstrijd een Haka. Dit is hun vaste ritueel. De Haka is een verzamelterm voor de verschillende dansen van de Maori's. Je hebt Haka’s voor feesten en begrafenissen, maar de Haka werd vroeger ook gedanst door strijders voordat ze op oorlogspad gingen. Sinds 2005 hebben de All Blacks een nieuwe Haka toegevoegd aan de oudere Haka: ‘Ka Mate Ka Mate’, die rond 1820 is ontstaan. De nieuwe Haka heet ‘Kapo O Pango’.

De Haka is een voorbereiding op de wedstrijd. Deze dans gaat over het activeren van je spirituele, fysieke en intellectuele vermogens. Wanneer spelers het einde van de Haka bereiken, gaat het erom dat zij de energie die ze tijdens de dans hebben opgebouwd laten stromen via hun ogen, gebaren en handen. Op deze wijze blazen ze zichzelf nieuw leven in en maken ze zich als team klaar voor de strijd; oftewel de wedstrijd.

All Blacks Legacy
James Kerr schreef een boek over de All Blacks Legacy. Kerr duikt met zijn onderzoek diep in het hart van de All Blacks en onthult 15 krachtige en praktische toepasbare lessen over leiderschap. Over de Haka zegt Kerr het volgende:

‘Teams reageren op verschillende manieren op de Haka. Sommige proberen het te negeren, andere lopen vooruit, maar de meeste staan schouder aan schouder en aanschouwen het tafereel. Wat hun uiterlijke reactie ook is, innerlijk weten ze dat ze tegen meer dan alleen een collectief van vijftien spelers spelen. Ze aanschouwen een cultuur, een identiteit, een ethos, een geloofssysteem, een collectieve passie, een team met een missie, dat ver voorbij gaat aan alles waar ze ooit eerder mee geconfronteerd zijn.’

Bekijk het filmpje van de Haka: ‘Kapo O Pango’ die de All Blacks deden voor de finalewedstrijd van het Wereldkampioenschap Rugby 2015 in Engeland.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link