Prestatieflow: haal het beste uit jezelf

Wanneer je in een prestatieflow zit, voel je je fantastisch. Je ervaart het gevoel van zelfvertrouwen en presteert optimaal. Om dit te bereiken is er een goede balans nodig tussen de uitdaging waarmee je geconfronteerd wordt en de vaardigheden die je op dat moment bezit. Bovendien moet je volledig gefocust zijn op de taak. In het boek Flow — the psychology of optimal experience omschrijft Mihaly Csikszentmihalyi het concept prestatieflow aan de hand van de ‘Uitdaging -Vaardigheden Balans’ (UV-Balans). Deze balans wordt uitgelicht in de infographic hieronder.

UV-balans
Lang niet altijd matchen de vaardigheden met de uitdagingen binnen de UV-balans. Als je naar de infographic kijkt, zie je hier een duidelijk voorbeeld van. Je komt bijvoorbeeld in een angst situatie terecht wanneer je met een uitdaging geconfronteerd wordt waar je nog niet de juiste vaardigheden voor hebt. Als jij voor een zaal van 500 personen moet spreken zonder enige ervaring als publieke spreker, kom je niet in een prestatieflow en als kok met weinig ervaring run je niet zomaar een driesterrenrestaurant. Andersom geldt precies het tegenovergestelde. Wanneer bepaalde vaardigheden juist erg goed ontwikkeld zijn en de uitdaging waarmee je geconfronteerd wordt klein is, dan kom je ook niet in een prestatieflow. Je ervaart verveling, omdat je geen uitdaging hebt. Zowel angst als verveling zorgen ervoor dat je niet in de flow komt.

Herfocus
Focus is essentieel voor het ervaren van prestatieflow. Als jij je alleen maar op het eindresultaat concentreert in plaats van op je huidige taak, kom je nooit in een prestatieflow. Zo zijn er allerlei afleidingen waardoor je je focus verliest met als logisch gevolg dat je niet in de prestatieflow komt. Ook vermoeidheid is een afleiding. Iedere keer dat je je er bewust van wordt dat je focus afdwaalt, herfocus jezelf dan zo snel mogelijk op je belangrijkste taak. Herfocussen is een vaardigheid die essentieel is om in prestatieflow te komen en te blijven en deze kun je verbeteren door doelbewust te trainen. Als focus essentieel is voor prestatieflow met de daarbij de kennis dat we allemaal regelmatig onze focus verliezen, dan draait het uiteindelijk allemaal om de vaardigheid: Hoe snel kun jij jezelf herfocussen?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link