Vind je weg naar duidelijkheid met de 
Pitch-kaart.

Praat niet over winnen of verliezen

“Ik wil die wedstrijd winnen”, hoor je trainers en coaches vaak roepen. Maar wil je dat niet altijd? Iedereen die prestatiegericht bezig is wil toch altijd winnen? Wat voor zin heeft het dan om over ‘winnen’ te praten?

Sommige mensen denken dat als ze het woord ‘winnen’ maar vaak genoeg in de mond nemen zij zichzelf en anderen aansporen om beter hun best te doen. En dat de kans op winnen hierdoor wordt vergroot.

De grootste onzin natuurlijk. Vaak lullen trainers en coaches maar een eind weg. Het enige waar je echt invloed op hebt zijn je prestaties in dit moment. Als jij ervoor zorgt dat je op dit moment volledig geconcentreerd en taakbewust te werk gaat en alle effort die je onderneemt afstemt op het gemeenschappelijke doel, dan pas wordt de kans op winnen echt vergroot.

Als jouw teamleden zich ook volledig concentreren om de best mogelijke versie in dit moment te zijn en ook nog eens een positieve bijdrage leveren aan het gemeenschappelijke doel, dan wordt de kans op winnen nog groter.

Bij het thema ‘winnen’ draait het dus om hoe goed je presteert in dit moment. De focus moet liggen op: optimaal presteren in dit moment. Dit is het enige moment wat er werkelijk toe doet. Pete Carroll heeft een mooie filosofie ontwikkelt rondom het thema winnen.

In business geldt precies hetzelfde. Waar het om gaat is dat je medewerker de best mogelijke versie van zichzelf in dit moment is. En ook in het volgende moment en het daaropvolgende moment. Dan gaat er magie plaatsvinden. En dan kent individueel- en teampotentieel geen grenzen.

Focus op één moment: dit moment. En zorg dat je in dit moment fantastisch bent. Dat is de sleutel naar high performance.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved