Vind je weg naar duidelijkheid met de 
Pitch-kaart.

Pijn die zeer doet en pijn die je verandert

In het begin van de film The Equalizer 2 is er een scène waarin hoofdrolspeler Denzel Washington een statement maakt tegen een criminele vader die zijn dochter heeft ontvoerd: “Er zijn twee soorten pijn in deze wereld: pijn die zeer doet, en pijn die je verandert. Vandaag mag jij kiezen.”

Pijn die zeer doet hebben we allemaal wel eens ervaren. Een botbreuk, een brandwond, een snijwond of de gebreken die ouderdom met zich meebrengt. Dit doet allemaal fysiek pijn. Maar pijn die je doet veranderen is een ander soort pijn. Dit is mentale of emotionele pijn.

Deze pijn knaagt aan je in de vorm van stressvolle gedachten, een onrustige geest en emoties zoals angst, onzekerheid en frustratie. Als deze pijn maar intens genoeg is, veranderen we. Dit is ook de reden waarom we van de één op de andere dag kunnen veranderen van leefstijl, besluiten om te scheiden of per direct stoppen met een job die ons diep ongelukkig maakt.

Deze abrupte verandering komt altijd vanuit een intense mentale- en emotionele pijn. Iets in ons leven verloopt zo problematisch dat de enige optie om deze pijn de baas te worden veranderen is. Pijn in dergelijke situaties is als een richtingaanwijzer die je op het pad van een betere toekomst zet. Vanuit dit oogpunt zijn pijnlijke situaties een gift van het leven, ze dwingen je tot het aanzetten van verandering.

Het verschil tussen pijn die zeer doet en pijn die je doet veranderen: pijn die zeer doet overkomt je in de vorm van een ongeluk of door een ander die je doelbewust pijn doet. Maar pijn die doet veranderen is een pijn die je zelf creëert. Jij bent verantwoordelijk voor je gedachten en emoties en deze bepalen mede of jij je innerlijk rustig dan wel zeer gespannen voelt. Jij hebt de sleutel in handen om je mentaal- emotionele pijn te stoppen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved