Pas op alles de 80/20 regel toe

De 80/20 regel (Pareto-principe) is een belangrijke stelregel voor het managen van je tijd en resultaten. Deze 80/20 regel stelt dat: 80% van de uitkomsten veroorzaakt wordt door 20% van de oorzaken.

Dus:

  • 20% van je klanten is verantwoordelijk voor 80% van je omzet.
  • 20% van je producten/diensten levert 80% van je winst op.
  • 20% van de activiteiten levert een rendement van 80% op.
  • 20% van de automobilisten is voor 80% verantwoordelijk voor alle ongelukken.

Input vs output
Als je tien taken op je to-do lijst hebt staan, dan stelt de 80/20 regel dat er twee taken zijn die meer waarde zullen creëren dan de andere acht bij elkaar. Welke van die tien taken denk je dat velen voor zich uitschuiven? Dat zijn natuurlijk de twee taken die het grootste effect op het eindresultaat hebben. Waarom? Omdat dit vaak ook gelijk de lastigste taken zijn. Taken waarvoor een opperste concentratie vereist is. Als je je productiviteit wilt verhogen en impact wilt creëren dan moet je je bewust zijn van de 80/20 regel.

Welke 20% van jouw taken zorgt voor 80% van de uitkomst? Identificeer deze en zorg ervoor dat je linksom, rechtsom of hoe dan ook die taken volbrengt. Dit zijn namelijk taken die werkelijk het verschil in je leven, business en relaties maken.

Stel jezelf iedere keer als je aan een bepaalde taak begint deze vraag: Zit deze taak in de belangrijkste 20% of in de onbelangrijke 80% van mijn takenpakket?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link