Pak jij voldoende zijn momentjes?

Gewoon zijn en niets doen is voor veel mensen een hele uitdaging. Dit komt omdat onze geest altijd aan het denken is. Denken aan de toekomst, het verleden of aan anderen. Onze geest denkt!

Het probleem van altijd denken is dat je geen ruimte in je geest creëert. Dit heeft als gevolg dat je niet ontvankelijk bent voor nieuwe inspiratie. Daarentegen heeft niet-denken juist een positief effect op de kwaliteit van de energie die je ervaart.

Maar hoe doe ik dat, niet denken? Het probleem zit hem juist in het denken... Dus als je gaat bedenken, hoe je je denken kunt uitschakelen, dan denk je alweer. Dit is een vicieuze cirkel die je moet zien te doorbreken.

Hoe?

Door te observeren. Observeren is een staat van niet-denken. Hiermee bedoel ik dus niet evalueren of reflecteren. Doe je dit, dan val je weer terug in het denken.

De enige manier om los te komen van het denken is door met je aandacht bewust aanwezig te zijn in het hier-en-nu. Gewoon waarnemen wat er buiten en binnenin je gebeurt. Oordeel niet over goed of slecht, maar ben je ervan bewust wat zich afspeelt.

Jouw observatievermogen is een natuurlijke eigenschap. Het kost je geen energie en je hoeft er geen bewuste inspanning voor te doen.

Ga maar eens in een stoel zitten en observeer je lichaam. Je ademhaling, je wimpers die knipperen, het gevoel in je vingers... Je lichaam is een wonder dat miljarden processen tegelijkertijd organiseert zonder dat jij er ook maar bewust iets voor doet. Je hier bewust van worden, gaat je gedachten tot rust brengen.

Gedachten (en dan doel ik op doelbewust denken) zijn altijd gekoppeld aan het verleden of aan de toekomst, maar nooit aanwezig in het hier-en-nu.

Maar ook als je buiten op een bankje gaat zitten kun je de wereld om je heen observeren. De vogels, de wolken, de blaadjes van de boom die door een briesje bewegen.

Wat je observeert maakt niet uit. Waar het omgaat is dat je observeert. Gewoon kijken zonder te oordelen.

Deze momenten zijn je zijn-momentjes. Je bent gewoon. Ook al doe je helemaal niets. In dit soort momenten ervaar je een diepe connectie met de wereld en het mysterie van het leven zelf.

Het zijn deze zijn-momenten waardoor je gedachtenstroom tot rust komt. Je zal merken dat deze diepe ontspanning een enorme innerlijke vrede in zich draagt, die je voorziet van nieuwe energie en inspiratie.

Als je optimaal wilt presteren en een diepe connectie met de wereld wilt ervaren, zorg er dan voor dat je dagelijks je zijn-momentjes pakt. Het transformeert je leven!

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link