Vind je weg naar duidelijkheid met de 
Pitch-kaart.

Overwin ‘AVAM’ anders leef je een belabberd leven

Wat is AVAM?

AVAM is een acroniem dat ik in het leven heb geroepen om je bewust te maken van een veelvoorkomende angst onder mensen. De letters AVAM staan voor ‘Angst Voor Andere Mensen’.

Dit is echt één van de grootste angsten die je moet zien te overwinnen. Als je jezelf voortdurend laat leiden door wat anderen van je vinden dan ervaar je ongetwijfeld een belabberde levenskwaliteit. AVAM ligt altijd en overal op de loer. Als je een speech geeft, als je jezelf voorstelt aan nieuwe mensen, als je een nieuw idee lanceert… AVAM is aanwezig.

Ik maak het regelmatig mee bij Directeuren Netwerk. Tijdens een voorstelronde of pitch is de spanning bij veel mensen van het gezicht te lezen; rode vlekjes in de nek, gehakkel, het onrustig friemelen met de handen. En dat allemaal omdat anderen iets van je kunnen vinden.

AVAM zit diep in onze geest ingeprent als een overlevingsmechanisme. Tig jaar geleden was je overleving afhankelijk van een groep. De leden van een groep zorgden voor elkaar als er iemand ziek was, het was makkelijker om een prooi (voedsel) te vangen met een groep, en binnen een groep was je beter beschermd tegen roofdieren.

Het is dus voor je overleving erg belangrijk dat je niet buiten de groep valt. Daarom willen we ‘sociaal’ geaccepteerd worden. We willen erbij horen. Want als je gedrag vertoont waardoor je uit een groep gezet wordt, dan is de dood nabij.

Onze hersenen functioneren nog steeds vanuit dit instinctieve overlevingsmechanisme. Daarom zijn mensen ook zo bang voor afwijzing. Want afwijzing staat gelijk aan buiten de boot vallen.

Maar ja… we leven niet meer in de prehistorie. En als je in deze wereld iets wilt presteren dan zal je je kop boven het maaiveld moeten uitsteken. Dat is de enige manier om iets te bereiken. Er is geen andere manier om je stem te laten horen.

Weet je wat de mooie paradox in ons huidige tijdperk is? Door afstand te nemen van de kudde en jezelf te zijn gaan mensen je juist bewonderen. Kijk maar eens naar de artiesten, topsporters, dichters, schilders en succesvolle zakenmannen en vrouwen. Die hebben allemaal een unieke stijl. Dat zijn geen volgers.

In het leven is ook alles uniek. Jij bent dat ook, dus gedraag je daar ook naar. Kijk, AVAM verdwijnt niet zomaar. Maar je kunt er wel bewust voor kiezen om deze angst te overwinnen. Dat is de enige manier om je beste leven te leiden. Anders laat je je beïnvloeden door een of andere pannenkoek die iets op jouw heeft aan te merken. Fuck die pannenkoeken.

Leef, doe je dingen en sta vol in je kracht.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved