Manage je innerlijke dialoog

Ik kan het niet. Ik heb de financiële middelen niet. Ik heb de juiste opleiding niet. Ik ben niet sterk genoeg zijn. Ik ben bang dat ik het niet volhoud. De concurrentie is te groot. Ik heb geen doorzettingsvermogen. Ik ben onzeker. Ik ben te oud. Ik heb de juiste mensen niet in mijn netwerk zitten.

De bovenstaande zinnen ontkrachten het geloof in jouw eigen kunnen. Je praat jezelf negativiteit aan en verzint excuses waarom je bepaalde dingen niet voor elkaar kunt krijgen. Dit heeft een negatief effect op je emotionele staat.

Kies daarom altijd voor woorden die je in je kracht zetten.

Ik kan dat project realiseren. Ik heb de kracht om mijn streefgewicht te bereiken. Mijn leeftijd is ideaal om aan een opleiding te beginnen. Ik heb de discipline om dingen voor elkaar te krijgen. Ik ben een doorzetter. Ik ben een winnaar. Ik krijg dingen voor elkaar. Ik heb de moed om lastige keuzes te maken.

Deze woorden beïnvloeden je emotionele staat op een positieve manier en bekrachtigen je in het realiseren van doelen. Ze doen hoop creëren. De verhalen die je aan jezelf vertelt en waarin je gaat geloven, bepalen de relatie die je met jezelf hebt.

Op het niveau van het denken hebben we onze innerlijke stem nodig om vorm te geven aan onze creatieve impulsen. Het is zaak om deze zo te managen dat deze stem positief en opbouwend is.

Sommige mensen zijn altijd aan het klagen: over het weer, over hun partner, over het werk, over de financiële crisis, over hun gezondheid... Deze mensen gedragen zich als slachtoffer. Het leven overkomt hen en ze geloven niet dat ze zelf de kracht hebben om vorm te geven aan hun leven. Dit is funest voor je levenskwaliteit en komt je prestaties niet ten goede, verre van dat zelfs.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook mensen die positief zijn en de volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun acties. Zij ervaren natuurlijk ook wel eens een dipje, maar zetten zich hier snel overheen, ook als zij worden ontslagen of als hun relatie op de klippen loopt. Ze vinden altijd de kracht om door te gaan, dit stralen ze in alles uit. In hun houding, stemgebruik, taalkeuze en de acties die ze ondernemen.

Dit is wat er iedere dag constant gebeurt: er komt een gedachte binnen en vervolgens gaan we die gedachte ontleden en geven we er een betekenis aan. En wanneer we een gedachte een betekenis geven, gaan we hem ook gelijk kracht geven. De gedachte haalt zijn kracht uit de aandacht die wij eraan geven. We analyseren of een bepaalde gedachte overeenkomt met onze waarheid, met de manier waarop je over jezelf denkt. Zo krijgt een onschuldige gedachte of opmerking kracht, want jij geeft hem kracht door er aandacht aan te besteden. En voor je het weet zit je in een negatief denkpatroon.

Het is deze betekenis die we aan een gedachte geven die hem tot leven brengt. Met onze aandacht voorzien we hem van energie.

Veel mensen raken gefrustreerd als een ander persoon een opmerking maakt over hun uiterlijk, werk, partner of hun emotionele staat. Ze raken gefrustreerd omdat er iets vanbinnen een betekenis geeft aan de opmerking.

Stel je hebt blond haar en ik zou de opmerking tegen je maken: “Goh, dat paarse haar past niet echt bij jou; vind jij wel?”

Waarschijnlijk kijk je mij dan met een wazige blik aan en denk je bij jezelf: wat ben jij voor een mafkees! Ik heb helemaal geen paars haar. Aangezien je voor honderd procent zeker weet dat je geen paars haar hebt, doet deze opmerking waarschijnlijk niets met je. Het komt niet overeen met jouw beeld van de werkelijkheid. Misschien denk je alleen over de persoon die de opmerking maakte dat hij of zij een rare vogel is en laat je het daarbij.

Maar stel dat ik nu deze opmerking zou maken: “Jij ziet er moe uit, gaat het wel goed met je? Of heb je zorgen?”

Bij deze opmerking raak je misschien wel getriggerd. Je geeft een betekenis aan deze opmerking die zich als een gedachte binnenin je manifesteert. Je gaat er een verhaal aan koppelen. Misschien is je kind ziek, heb je financiële problemen, zit je in een carrière switch of heeft een familielid gezondheidsproblemen? Of je denkt dat er wel iets mis met je moet zijn, omdat de ander vindt dat je er zorgelijk uitziet.

Zie je nu hoe een simpele opmerking getransformeerd wordt tot een gedachte die jij gelooft en waar jij een betekenis aangeeft?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link