Leer om je voet van het gaspedaal af te halen

Een van de valkuilen van veel ondernemers is dat ze het gaspedaal te lang intrappen. Je merkt dan dat hun productiviteit afneemt en ze minder energie hebben. Misschien herken je dit bij jezelf ook wel. Dat is niet gek, want ik zie dit bij veel ambitieuze ondernemers terug.

Op de een of andere manier zijn we altijd bezig met innoveren, optimaliseren en grenzen verleggen. Maar als je maar door en door blijft gaan, brand je op een gegeven moment op.

Een vriend van mij, Giovanni (ondernemer), vergelijkt dit altijd met de batterij van een mobiel. Als de batterij van je telefoon op 10% staat, duurt het niet lang meer totdat deze het begeeft. Iedereen weet dan dat de telefoon zo snel mogelijk aan een oplader moet, want anders functioneert hij niet meer.

Deze metafoor kunnen we op onszelf betrekken. Ook wij moeten voortdurend opladen als we willen blijven presteren. Of je dit nu doet door te sporten, te mediteren of een paar dagen er tussenuit te trekken, dat maakt niet uit. We hebben allemaal oplaadtijd nodig.

Als je jezelf nu herkent als een ambitieuze presteerder, word je dan bewust of je jezelf wel voldoende oplaadt. Want als jouw batterij leeg is, dan functioneer je niet optimaal en maak je slechtere keuzes.

“Minder is meer”, is een bekende uitspraak en dat gaat ook hier op. Schakel tijdig terug. Haal je voet met regelmaat van het gaspedaal af, zodat je maximaal kunt herstellen.

Kies je momenten waarop je vol gas geeft, maar kies ook je momenten waarop je dat niet doet. Presteren is balanceren tussen gas geven en stilstaan.

Een mooie paradox is: we komen in het leven alleen vooruit als we van tijd tot tijd bereid zijn om stil te staan.

Mag jij gas bijgeven of moet je juist je voet van het gaspedaal afhalen?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link