Leer door te doen!

Regelmatig kom ik ondernemers tegen die mij kunnen uitleggen wat ze graag anders willen doen, maar toch krijgen ze dat op de een of andere manier niet voor elkaar.

Waar schort het dan aan denk je?

Als mensen een oplossing hebben bedacht, maar deze niet kunnen implementeren, dan zit het probleem altijd in de uitvoering. Het niet kunnen toepassen van deze kennis in de praktijk.

Eerder schreef ik hier al een blog over: Weten en niet toepassen is een vorm van niet weten. Als je ‘iets’ weet maar je past het niet toe of je kunt het niet toepassen, dan weet je het dus eigenlijk helemaal niet.

Stel je een voetballer voor die in zijn rechterbeen een fantastische trap heeft ontwikkeld, maar met zijn linkerbeen nog geen deuk in een pakje boter kan schoppen.

Als ik deze voetballer vraag naar de ‘technische kennis’– zoals waar hij de bal moet raken, hoe hard hij moet schieten, hoe hij zijn standbeen moet plaatsen en in welke hoek hij zijn lichaam moet bewegen voor een perfecte curve – dan krijg ik waarschijnlijk een gedetailleerd antwoord over hoe hij dit doet.

Maar als ik hem nu vraag om deze rationele kennis te gebruiken voor zijn linkerbeen dan werkt dit niet. Dit komt omdat deze techniek niet in zijn motorische systeem zit verwerkt. Dus cognitief kan iemand van alles weten en tegelijkertijd op motorisch gebied een onbenul zijn.

Zo geldt het in het leven voor alles. Ik kan je de tools en inzichten geven om effectief te pitchen en communiceren. Dan begrijp je ze in theorie, maar je beheerst deze vaardigheid dan nog niet.

Dus de boodschap van deze blog is: Leer door te doen! Doelbewust trainen is de enige manier om jezelf bepaalde vaardigheden helemaal eigen te maken.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link