Laat het principe Wu-Wei zowel in je leven als business leidend zijn

Wu-Wei is een Taoïstisch principe met de filosofische betekenis: Doen door niet te doen of handelen zonder te handelen.

Ik hou van paradoxen en Wu-Wei is zo’n paradoxaal principe. Om dit principe toe te kunnen lichten, beschrijf ik hieronder een aantal tegenstellingen die samen een waarheid vormen. Want dat is wat een paradox is.

Maar hoe pas je Wu-Wei in de praktijk toe?

Laten we eens een paar simpele praktijkvoorbeeld als uitgangspunt nemen. Heb je wel eens ervaren dat sommige problemen zich letterlijk oplossen, zelfs zonder jouw inbreng of bemoeienis?

 • Een probleem lost zichzelf op
  Wellicht dat er een bepaald probleem was waar je je destijds nogal druk over maakte, maar wat zich uiteindelijk spontaan heeft opgelost. Dat is het principe Wu-Wei, doen door niet te doen.

 • Geen tijdsbesef hebben
  Een ander voorbeeld is het kwijtraken van tijdsbesef. Als je helemaal opgaat in een activiteit, dan is er geen verschil tussen de doener en datgene wat gedaan wordt. Doen en datgene wat gedaan wordt zijn één. Mensen kunnen uren met een project bezig zijn zonder daarbij een besef van de tijd te hebben. Dit is ook het principe Wu-Wei.
 • In flow zijn
  Een ander voorbeeld van Wu-Wei is het in flow zijn. Atleten, musici, kunstenaars en mensen die in flow zijn, zeggen vaak dat op de top van hun kunnen de dingen volledig automatisch gaan. Als je vaardigheidsniveau van zo’n hoog niveau is, dan functioneer je volledig onbewust bekwaam en dit is ook een voorbeeld van Wu-Wei.
 • Mediteren
  En weer een ander voorbeeld is mediteren. Als je je volledig bewust bent van het hier-en-nu, dan heeft dat een enorm positief effect op je lichaam en je geest. Alle meditaties zijn een vorm van doen, maar diep in meditatie verdwijnt de doener. Je doet, maar je doet ook weer niet. Dit is ook het principe van Wu-Wei.

Wu-Wei draagt de waarheid van het doen door niet te doen in zich. Als je nu denkt dat optimaal presteren en het succesvol uitbouwen van je business komt door niets te doen, dan heb je niets van deze blog begrepen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link