Kwaliteit van leven wordt bepaald door emoties en de staat van innerlijke vrede

Wat is het verschil tussen emoties en innerlijke vrede? Innerlijke vrede is een natuurlijke staat van zijn. Het is onaantastbaar. Het is zoals het is. Je kunt het niet veranderen en je hebt er alleen toegang tot als je geest in volledige rust verkeert. Als je in een diepe meditatie bent dan ervaar je een staat van zijn. Deze staat heeft niets met emoties te maken. Het is een stille en grenzeloze ruimte met één eigenschap: vrede.

Het is een staat van zijn die niet te beïnvloeden is. Dit in tegenstelling tot emoties. Emoties veranderen voortdurend. Ik kan mezelf nu enthousiast voelen en binnen vijf minuten ineens boos voelen, omdat er iets vervelends gebeurd is. Met innerlijke vrede werkt dat niet zo. Innerlijke vrede is zoals het is. Niets kan het verstoren. Diep vanbinnen hebben we allemaal die vredige kern. De vraag is alleen of jij je hier bewust van bent. Heb jij deze innerlijke vrede al eens ervaren?

Je hier bewust van worden kan alleen door het te ervaren. Ik kan je wel vertellen hoe innerlijke vrede voor mij voelt, maar dan weet jij nog steeds niet hoe het voor jou voelt. Het enige wat je in zo’n geval kunt doen is er een voorstelling van maken. Het leeft dan als een gedachte in je hoofd.

Innerlijke vrede openbaart zich als je je gevoelswereld, je gedachten én de visuele beelden in je hoofd observeert. Door deze emotionele en mentale activiteiten te ‘observeren’ ga je jezelf bewust worden van wat er allemaal binnen in je afspeelt. Deze bewustwording zorgt er uiteindelijk voor dat er een afstand tussen de activiteit zelf en de observator wordt gecreëerd.

Door deze afstand gaat er een ruimte ontstaan waarin geen mentale en emotionele activiteit aanwezig is. Alleen dan openbaart het mysterie van innerlijke vrede zich aan je. Het is een staat van zijn die je niet kunt omschrijven. Deze moet je zelf ervaren. Geloof me, je krijgt er geen spijt van, het is het beste wat je kan overkomen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link