Klopt het nog?

In januari 2018 werd ik benaderd door Tjeu Seeverens en Sef Vergoossen om mee te werken aan een interview voor het vakblad ‘De Voetbaltrainer’: Principes voor de ontwikkeling van een trainer-coach. Een half jaar na dit interview hebben we nog eens met zijn drieën bij Sef thuis afgesproken, in het dorpje Hulsberg (Limburg). We hebben toen een verdiepend gesprek gevoerd.

Tjeu gaf in dit gesprek aan dat hij na het interview met mij, zich bewust ging afvragen met welke kwaliteit hij zijn eigen werkzaamheden uitvoert. Hij vertelde mij dat dit stukje zelfreflectie voortkwam uit ons gesprek en dat hij hier nu veel bewuster mee bezig is. Dat vond ik mooi om te horen.

Ik had Tjeu dus geïnspireerd, wat ik een mooi compliment vond. Maar tijdens dit gesprek inspireerde Tjeu mij ook. Een van de dingen die me tijdens onze bijeenkomst inspireerde was een vraag die boven de spiegel in Tjeu zijn woonkamer staat geschreven.

Deze vraag luidt: Klopt het nog?

Tjeu gaf aan dat deze vraag hem inspireerde om regelmatig te onderzoeken of hetgeen waar hij mee bezig is nog klopt. Ik vroeg wat hij hiermee bedoelde. Hij gaf hier als terugkoppeling op dat hij in het verleden altijd eerst aan anderen dacht. Als hij een keuze maakte probeerde hij eerst na te gaan wat anderen van die keuze zouden vinden. Maar als je al je keuzes hiervan af laat hangen, dan zou je wel eens heel erg ver van je eigen waarheid verwijderd kunnen raken...

Klopt het nog?’ is een vraag met een subjectief antwoord.

Je moet bij het beantwoorden van deze vraag jezelf afvragen of de keuzes die je maakt in lijn liggen met je diepste waarden. ‘Klopt het nog?’ is echt een vraag die niet veroordeelt, maar je juist laat onderzoeken of je datgene doet waar je volledig achterstaat. Ik vind dit een hele mooie vraag en Tjeu heeft me hier dus zeker mee geïnspireerd.

Het deed mij trouwens ook denken aan een uitspraak van Toon Gerbrands. Toon vertelde me ooit eens dat zijn eigen ontwikkeling en visie regelmatig veranderen, puur omdat hij zichzelf ook constant ontwikkelt. ‘Klopt het nog?’ heeft ook te maken met het onderzoeken van hoe je de dingen doet en of je ze nog wel op dezelfde manier wilt blijven doen.

Klopt het nog?

Een mooie vraag om regelmatig aan jezelf te stellen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link