Kleine ja’s veroorzaken grote JA’S

Soms lijkt een doel ver weg. Je zou er bijna moedeloos van kunnen worden als je je bedenkt hoeveel werk er nog verzet moet worden. Maar om je bestemming te bereiken gaat het om die ene stap die je nu kunt zetten. Nu ‘ja’ zeggen tegen iets wat absoluut moet gebeuren.

Een van de dingen die ik in mijn leven heb ontdekt is dat vooruitgang boeken veel positieve energie met zich meebrengt. Ik word er gelukkig van. En ik zie het ook bij de mensen met wie ik samenwerk. Hoe klein de stappen ook zijn, als ze je dichter bij je doel brengen dan geeft dat voldoening.

Een ander belangrijk aspect dat ik heb geleerd is dat het daadwerkelijk aankomen op de bestemming ons niet oneindig gelukkig maakt. Natuurlijk, een mijlpaal moet gevierd worden. Maar al snel zal er weer iets nieuws beginnen te prikkelen. De enige constante in het leven is verandering, dus op welke bestemming je ook aankomt, het leven gaat weer door. Het plezier dat je eerder ervaarde verdampt. Een nieuwe uitdaging wacht op je.

Waar zeg je op zo’n moment ‘ja’ tegen? Er is niets mis met het stellen van ambitieuze doelen. Om echt het allerbeste uit jezelf te halen zijn ze zelfs noodzakelijk. Een ambitieus doel geldt als een ankerpunt. Het geeft richting en houvast. Maar het geheim om dat ene doel, die ene ambitie te realiseren ligt in de kleine simpele dingen.

Het leven zelf besteedt alleen maar aandacht aan de kleine details. De ene hartslag na de andere. Stel je voor dat het hart zou denken: ik leef nu nog 50 jaar dus ik moet nog miljoenen keren kloppen… pfff wat een opgave. Het leven besteedt gewoon aandacht aan wat er nú moet gebeuren: een enkele hartslag per keer. En al die hartslagen leiden tot een mysterieuze reis. De ene slag is niet belangrijker dan de andere, ze vormen samen een groot geheel dat jouw leven mogelijk maakt.

Het is gemakkelijk om kleine stappen te zetten, maar soms vinden we ze niet belangrijk genoeg. We denken dat deze stapjes niet genoeg impact hebben en daarom verwaarlozen we ze. Maar uiteindelijk zijn het deze kleine stapjes die samen een hele weg afleggen. En vaak realiseer je je pas na verloop van tijd – als je een moment terugblikt – dat je enorme stappen hebt gezet. Je bent veel nieuwe dingen tegengekomen op je pad en hebt veel geleerd.

Dus om het simpel te houden: vraag jezelf nu eens af tegen welke kleine dingen je vandaag ‘ja’ gaat zeggen? Hoe klein de stap ook is, waar ga je ‘ja’ tegen zeggen?

Misschien wil je beginnen met hardlopen, maar zie je daar enorm tegenop. Kun je ‘ja’ zeggen tegen 1 minuut hardlopen? Dan zie je morgen wel weer verder. Misschien wil je beginnen met een boek schrijven. Kun je ‘ja’ zeggen tegen 3 regels schrijven? Lijkt onbenullig hè: 1 minuut hardlopen en 3 regels aan je boek schrijven? Maar dit zijn de kleine ja’s waaruit de grote JA’S voortkomen. Elke grote JA begint met een kleine ja, vergeet dit nooit.

Waar zeg jij vandaag JA tegen?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link