Je bent niet goed genoeg

De meeste mensen worden zo opgevoed dat ze iets moeten nastreven om ‘later’ te kunnen worden. Dit later kunnen ‘worden’ heeft een negatieve invloed op ons energieniveau, onze eigenwaarde en ons zelfvertrouwen.

Dit is de geboorte van een schuldgevoel of minderwaardigheidscomplex, omdat je iets nog niet bereikt hebt. Dit vormt de basis van een ellendig bestaan. Wat je ook bereikt, hoeveel geld je ook hebt en wat je sociale status ook is. Als je diep vanbinnen een schuldgevoel ervaart, ervaar je ook innerlijke armoede. Je voelt je nooit compleet. We worden allemaal geïndoctrineerd door het concept van later:

  • Je moet je bord leegeten, want dan word je later groot en sterk.
  • Je moet goed je best doen op school, want dat opent deuren naar een goede vervolgopleiding.
  • Op deze vervolgopleiding moet je goed je best doen, want dan heb je later uitzicht op een mooie baan.
  • Als je die mooie baan eenmaal hebt moet je goed je best doen, want dan maak je kans op een mooie promotie.
  • Als je die mooie promotie hebt gemaakt moet je je best blijven doen, omdat je later dan uitzicht hebt op een mooi pensioen.
  • En dan is het ineens later… Je bent oud en hebt nooit je eigen leven geleid.

Doorbreek de illusie dat je 'later' iets moet worden. Het is cruciaal dat je je mindset afstemt op het hier-en-nu. Er is niets mis met het maken van een uitstapje naar de toekomst om daar inspiratie op te doen voor het stellen van een uitdagend doel dat je ‘later’ wilt bereiken. Dat geeft houvast en concrete sturing aan de keuzes die je moet maken om je doel te realiseren. Maar als je voortdurend aan later denkt dan mis je het belangrijkste moment van het leven. Het heden. Het hier-en-nu. Dit moment is waar het leven zich afspeelt. Alleen over dit moment heb je controle. Verder over geen enkel ander moment.

Bombardeer dit moment niet tot iets wat zo snel mogelijk voorbij moet gaan omdat je hoopt dat een later moment een betere toekomst in zich draagt. Doorbreek dit gedachtenpatroon anders wordt je leven een regelrechte ramp.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link