Hoe ontwikkel ik een high performance mindset?

Om de bovenstaande vraag in het juiste perspectief te plaatsen is het belangrijk om eerst helder te hebben wat een high performance mindset is. Het antwoord: Dit is een mindset die afgestemd is op het verleggen van grenzen!

Het maakt niet uit wie je bent, wat je doet of hoe goed je ergens al in bent. Mensen met een high performance mindset optimaliseren en innoveren aan de lopende band. Zij handelen vanuit een growth mindset in plaats van een fixed mindset.

Growth vs Fixed Mindset
In 2006 publiceerde Carol Dweck het boek Mindset - The New Psychology of Success. In haar boek licht ze het verschil toe tussen een fixed- en een growth mindset. In de afbeelding zie je de verschillen tussen de twee mindsets. Mensen die geloven in een fixed mindset gaan ervan uit dat je capaciteiten vaststaan. Dit zou betekenen dat er bij je geboorte al bepaald is waar je goed in bent en waar je niet goed in bent. Een growth mindset is precies het tegenovergestelde. Een growth mindset gaat er vanuit dat je je altijd kunt ontwikkelen.

High performance mindset
Een high performance mindset heeft zijn wortels in een growth mindset. Alleen de intensiteit waarmee je groeit, creëert en bouwt is anders bij een growth mindset. Als jij twee uurtjes per week investeert om een bepaalde vaardigheid te ontwikkelen dan groei je en word je dus beter in deze vaardigheid. Maar als je nu in plaats van twee uurtjes per week twee uur per dag besteedt aan het ontwikkelen van diezelfde vaardigheid dan krijg je een heel ander groei effect. Een high performance mindset is een mindset die er alles aan doet om de best mogelijke resultaten te realiseren. Mensen met een high performance mindset ondernemen voortdurend actie vanuit deze vraag: Waar kan ik op dit moment veranderingen doorvoeren die de grootste impact hebben op mijn groeiproces en de resultaten die ik nastreef?

Maar hoe ontwikkel ik nu een high performance mindset?
We hebben allemaal de vrijheid om te ‘kiezen’. En het zijn onze keuzes die verantwoordelijk zijn voor de impact die we creëren. Om een high performance mindset te adopteren moet je de keuze maken om te investeren in de volgende vier punten:

 1. Verhoog je norm
  Veranderingen en verbeteringen doorvoeren start bij het verhogen van je norm. Dit begint bij het maken van een keuze. Op welk gebied je ook optimaal wilt presteren, vooruitgang komt altijd voort uit het verhogen van je norm.
 2. Stel je doel scherp
  Als je de keuze hebt gemaakt om je norm te verhogen, dan gaat het er vervolgens om dat je je doel scherpstelt. Het is moeilijk scoren als je niet weet waar je op moet richten. Absolute duidelijkheid creëren over wat je wilt realiseren is een cruciale stap voor het ontwikkelen van een high performance mindset.
 3. Onderneem effectieve actie
  Ik heb eerder een blog geschreven over: Wat is effectieve actie? Effectieve actie komt neer op ‘veel’ van de ‘juiste’ actie ondernemen. Als je veel actie onderneemt dan zet je een proces van momentum in gang. Hierdoor komen zaken in beweging. Maar het is ook cruciaal dat je voor de ‘juiste strategieën’ kiest. Want heel veel actie met de verkeerde strategie levert geen prestatieverbetering op.
 4. Evalueer en stuur bij
  Zelfreflectie en feedback van anderen zijn cruciaal voor ons groeiproces. In de sport wordt het principe van doelbewust trainen toegepast. Dit is een effectieve manier om je prestaties voortdurend te verbeteren en tevens essentieel voor het ontwikkelen van een high performance mindset? De bovenstaande vier stappen helpen je bij het ontwikkelen van je high performance mindset.

En weet je wat het mooie is, je kunt nu een keuze maken om op welk gebied dan ook je norm te verhogen, je doel scherp te stellen en effectieve acties te ondernemen. Je kunt er zelfs nu voor kiezen om je mindset te evalueren en direct veranderingen door te voeren. Onderaan deze blog staat een link met toegang tot een gratis mindset assessment. Je vult het assessment in en evalueert waar je verbeteringen kunt doorvoeren of je doet het niet. Dit is ook een norm. Dat is een keuze die je hebt. Welke keuze denk je dat een high performance mindset zou maken?

Mindset assessment

 

powered by Typeform
©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link