Het verschil tussen instinct en intuïtie

Instinct
Je instinct is een overlevingsmechanisme. Zonder je instinct zat je deze tekst waarschijnlijk niet te lezen omdat je dan vermoedelijk al dood was geweest. Ons instinct is verantwoordelijk voor onze overleving en wordt aangestuurd vanuit het reptielenbrein.

Als je je hand brandt aan een hete theepot dan komt er geen denken aan te pas. Je denkt niet van, ‘dit is niet goed voor mijn hand, het is verstandig dat ik mijn hand van de theepot weghaal.’ Nee, het is een directe reactie van het lichaam. Dit geldt ook voor een situatie waarin je tegen een andere auto dreigt te botsen; het instinct neemt de controle over, vertraagt de waarneming, en kiest de best mogelijke oplossing. Wel eens in zo’n situatie gezeten? Dan weet je precies wat ik bedoel. Instinct is direct handelen zonder daarover na te denken.

Terwijl instinct belangrijk voor ons is, kan het ook nadelig voor ons werken als we onze emoties niet onder controle hebben. Wanneer we onder grote druk staan, angstig zijn of extreem boos worden dan denkt het lichaam dat je in levensgevaar bent. Het neemt vervolgens de controle over en je komt in een vecht- of een vluchtmodus. Vaak maak je dan emotionele keuzes waarvan je later spijt hebt. Bewust blijven in het hier-en-nu is daarom cruciaal. Alleen dan ben je in staat om de beste keuzes te overwegen in momenten van grote druk.

Intuïtie
Intuïtie is weten dat je weet, zonder dat je precies weet hoe je aan deze kennis bent gekomen. Intuïtie is je zesde zintuig. Je hebt een onderbuikgevoel bij een bepaald persoon of een situatie dat je niet direct kunt plaatsen. Het voelt goed of het voelt niet goed. Herkenbaar?

Misschien kun jij je een moment herinneren dat je jouw intuïtie genegeerd hebt. En dat je even later dacht van: zie je wel… ik had het toch anders moeten doen. Dit hebben we op de één of andere manier allemaal wel eens ervaren. Door dit soort situaties mee te maken leren we beter naar onszelf te luisteren. Tenminste als je je kop niet in het zand blijft steken.

Als we innerlijk rustig zijn, dan pikken we gemakkelijker creatieve signalen van onze intuïtie op. Intuïtie is spontaan, het komt direct en is erg krachtig. Intuïtie kun je niet trainen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je geest rustig wordt. Dit kan door middel van meditatie. Dit opent deuren naar nieuwe en betere keuzes.

Conclusie
Ons instinct is cruciaal voor onze overleving, maar het is essentieel dat je je emoties leert te managen. Anders neemt je instinct in ongewenste situaties de controle over en maak je waarschijnlijk geen ‘slimme’ keuzes.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link