Vind je weg naar duidelijkheid met de 
Pitch-kaart.

Het verschil tussen gezonde en ongezonde stress

Eustress = gezonde stress
Eustress is noodzakelijke stress om te kunnen presteren en in flow te komen. Het is de juiste spanning (alertheid) die je lichaam en geest nodig hebben om optimaal te presteren. Mensen die zeggen dat ze nooit gespannen zijn voor een bepaalde prestatie missen deze spanning om het beste uit zichzelf te halen. Het is onmogelijk om top te presteren als er geen gezonde dosis spanning aanwezig is.

Distress = ongezonde stress
Distress is een vorm van spanning die destructief is voor ons. Het heeft een negatief effect op zowel onze fysieke-, mentale- als emotionele gezondheid. Ervaar je distress tijdens het verzorgen van een presentatie aan een grote groep mensen, dan is de kans op een blackout aanwezig. Je vindt de juiste woorden niet meer en bent de rode draad van je verhaal kwijt. Ook je voortdurend zorgen maken over ‘iets of iemand’ veroorzaakt distress. Deze vorm van distress is langdurig in ons lichaam aanwezig en veroorzaakt allerlei lichamelijke- en psychische klachten.

Wat bepaalt of je eustress of distress ervaart?
Stress duidt op de hoeveelheid spanning die je kunt verdragen. Of stress positief of negatief ervaren wordt hangt dus af van de hoeveelheid stress die de persoon in kwestie kan verdragen. In hoeverre is er balans tussen draagkracht en draaglast? Distress wordt niet alleen bepaald door hoe lang en hoe zwaar een bepaalde spanning op ons drukt, maar ook door de manier waarop we reageren op situaties. Je hebt hier 100% invloed op. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het stressniveau dat je ervaart.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved