Het verschil tussen brainstormen en pijnstormen

Ik ontmoette David (een ondernemer) tijdens een event bij Seats2meet op Strijp-S in Eindhoven. We hadden het over mijn boek en waar ik tijdens het schrijfproces allemaal grijze haren van kreeg. David had in het verleden diverse boeken uitgegeven via zijn eigen uitgeverij en nodigde mij uit op zijn kantoor om eens een verdiepend gesprek over mijn boek te voeren.

Een paar weken later stapte ik zijn kantoor binnen, gaf hem een hand en bedankte hem direct dat hij tijd vrij wilde maken om te brainstormen over mijn boek. ‘Maar we gaan helemaal niet brainstormen’, zei hij. Ik keek verbaasd op en reageerde: ‘volgens mij ben ik hier naartoe gekomen om te brainstormen over mijn boek’. David: 'dat weet ik en we gaan het ook hebben over jouw boek alleen gaan we niet brainstormen maar pijnstormen.' ‘Huh… pijnstormen?' zei ik.

Voordat ik verder iets kon zeggen stelde hij mij de vraag: 'loop je vast met je boek?' 'Ja dat klopt', antwoordde ik. David weer: 'dus ergens in je zit een weerstand, een blinde vlek, iets doet op dit moment pijn dat je ervan weerhoudt vooruitgang te boeken.’ ‘Yep’, was mijn antwoord. Dat dacht ik al en ik ga je helpen om die pijn bloot te leggen, glimlachte hij.

Ik begreep direct wat hij bedoelde. Als ik ondernemers coach ga ik ook rechtstreeks naar de ‘pijn’ toe. Als je deze bloot weet te leggen, heb je een belangrijke stap richting een oplossing gezet. Ik kende alleen het woord ‘pijnstormen’ niet, dat is nu toegevoegd aan mijn vocabulaire. Ik kreeg vervolgens in ons gesprek mooie inzichten aangereikt waar ik weer mee verder kon.

Wanneer doe jij pijnstormen?

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link