Het is cruciaal dat je leert om jezelf te concentreren

Op school kreeg ik vaak te horen dat ik mezelf beter moest concentreren. Ik was niet de enige…

En weet je wat het bijzondere is? Er is nooit, maar dan ook nooit, één leraar geweest die me strategieën heeft aangereikt hoe ik dit kon doen. Waarom niet? Omdat ze het zelf ook niet wisten.

Op latere leeftijd ben ik zelf op ontdekkingstocht gegaan om te onderzoeken hoe ik mezelf beter kan leren concentreren. Ik was er namelijk van overtuigd dat dit een essentiële vaardigheid is als je productief wilt zijn.

Vanuit ervaring weet ik dat er nog steeds veel mensen zijn die moeite hebben om zichzelf te concentreren. Dit zijn de twee oorzaken daarvan:

  • Ons is niet geleerd hoe we onszelf kunnen concentreren.
  • We trainen onszelf niet om beter te concentreren.

Hoe kun je iets doen als het je nooit geleerd wordt? De enige optie die dan overblijft is om het zelf uit te vinden.

Hoe kun je jezelf beter leren concentreren als je nooit je concentratievermogen traint? Het antwoord is simpel: doelbewust trainen.

Als we geen concentratie oefenen dan oefenen we afleiding. Als je aandacht voortdurend afgeleid wordt, dan ben je dus getraind in afgeleid worden.

Hoe vaker je iets doet, des te beter je er in wordt. Dat is waarom heel veel mensen excelleren in snel afgeleid worden. Dit vraagt geen enkele inspanning van je! Na een half jaar trainen in afleiding ben je er heel goed in en na een paar jaar ben je er zelfs zo goed in dat het een consistent patroon in je onderbewustzijn is geworden.

Als je jezelf voortdurend traint in afgeleid worden, dan is het onmogelijk om je ambities tot leven te brengen en productief te zijn. Hoe kun je impact creëren als je je focus niet controleert?

In deze blog Hoe los ik mijn focusprobleem op? reik ik je handvatten aan die je helpen beter te leren concentreren.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link