Vind je weg naar duidelijkheid met de 
Pitch-kaart.

Het bestaan hekelt kopieën

Is het je wel eens opgevallen dat het leven geen kopietjes produceert? Er is geen zandkorrel, sneeuwvlok, grasspriet, steen, vogel of mens hetzelfde. Dit kan maar één ding betekenen: het bestaan heeft een hekel aan duplicaten. Het leven creëert wat het wil, wanneer het wil en hoe het wil. Het verwoest wanneer het wil en neemt weg wanneer het wil. Het laat de aarde om zijn as draaien en houdt sterrenstelsels op hun plek. En het kiest er niet voor om ook maar iets te kopiëren.

Alles in het leven wordt bedeeld met unieke giften, talenten en eigenschappen die perfect in het grote geheel passen. Het bestaan houdt van anders, houdt van uniekheid en geeft alles een eigen identiteit. Er is maar één manier waarop je het bestaan kunt beledigen en dat is door niet jezelf te zijn. Door te imiteren, vergelijken, kopiëren en door alleen maar te doen wat anderen van je verlangen.

Maar kunnen we dan niet leren van anderen? Of mogen we dan helemaal niet kopiëren? Natuurlijk wel, hier is niets mis mee. We hoeven het wiel niet elke keer opnieuw uit te vinden. Maar wat wel belangrijk is, is dat jij je eigen sausje toevoegt. Dat je van anderen leert, oké.

Dat anderen je inspireren, oké. Dat je strategieën, tools en inzichten van anderen leent, oké! Maar als jouw DNA ontbreekt in de vorm van je stem, je visie, je mening – dat is niet oké! Daarmee zeg je tegen het bestaan: ik geloof niet dat ik er echt toe doe. Ik geloof niet dat ik de kracht, inzichten, wijsheid, energie, moed of wat dan ook heb om mijn leven te leiden zoals ik dat wil.

Zie het leven als een gift en het enige wat het bestaan van je vraagt is volledig jezelf te zijn — PUUR. Dat is waar de wereld behoefte aan heeft. Het bestaan creëert geen fouten, jij doet ertoe. Durf origineel te zijn. Dat is de enige manier waarop je vol in je kracht staat. Luister naar je innerlijke stem, je intuïtie, je hart, de stilte in je. Onderzoek wie je bent, waar je voor staat en ontdek waar jouw spirit van gaat zingen. Steek je kop boven het maaiveld uit, zodat anderen weten wie jij bent en dat je er bent.

En laat je niet tegenhouden door kritiek, afwijzing, vooroordelen, mislukkingen of afwijzingen. Kritiek is er altijd, vooral bij mensen die bang zijn voor het leven en achter elke boom een vijand zien.

Laat je ook niet stoppen of van de wijs brengen als je tegenslag ervaart. Of als je hard tegen de vlakte gaat. Laat trots overheersen. Je hebt de moed gehad om iets te proberen, toch? Je hebt risico genomen, je deed het op jouw manier. Stop niet met het zijn van jezelf. Het volgende project ga je met meer wijsheid tegemoet.

Sta op en zet de volgende stap. Gewoon één stap is voldoende. Zet jij die ene stap? Dan zorgt het leven voor de weg! Dat is niet jouw of mijn taak; alle grote en belangrijke zaken worden niet door jou of mij geregeld. Jij en ik hoeven alleen maar op te staan als we gevallen zijn. En als we weer opgekrabbeld zijn, dan hoeven we slechts één enkele stap voorwaarts te zetten. Dat is alles.

Op deze manier geven we vorm aan onze individualiteit: doen, vallen, opstaan enzovoort. Op deze manier sta je in jouw kracht. Op deze manier zal het leven een groot avontuur zijn. Op deze manier leer je je eigen stem en identiteit kennen. Op deze manier zul je de wereld om je heen inspireren.

Op deze manier zal het leven tegen je zeggen: je hebt er alles aan gedaan om jij te zijn. Je bent uniek gebleven, je hebt je hart gevolgd. Ook bij hevige tegenslag volgde jij jouw unieke pad, nu is het mijn beurt om de dingen te regelen die voor jou onmogelijk zijn. Kom, geef me de controle, dan regel ik de details voor je!

Wat je ook doet en waar je je ook bevindt op deze planeet: zorg dat jij, jij bent!

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved