Gebruik jij effectieve of destructieve strategieën om je behoeften te vervullen?

Achterhalen waar jouw behoeften liggen en waar je jouw keuzes op baseert is een belangrijke eerste stap om het beste uit jezelf te halen. In de blog: Ontdek de zes onzichtbare krachten achter al onze keuzes, ga ik hier dieper op in. De tweede stap is jezelf bewust worden van de strategieën die je toepast om je behoeften te vervullen. Deze kunnen namelijk effectief of destructief voor je zijn.

Verschillende strategieën
Lang niet alle strategieën die we gebruiken om behoeften te vervullen zijn positief. Sommige strategieën geven op korte termijn vervulling maar zijn op lange termijn destructief. Dat is niet wat je wilt. Toch? Denk aan drugs, overmatig alcoholgebruik, roken en ongezond eten.

  • Roken vervult op de korte termijn je behoefte aan zekerheid, variatie en connectie. Als je veel stress hebt, vergeet je dit even door te roken; zo geeft het je meer zekerheid. Als je even wat anders aan het doen bent dan gebruikelijk; zo geeft het je variatie. En als je even gezellig met anderen aan het socializen bent; zo geeft het een tijdelijke connectie. Op korte termijn vervult roken een aantal behoeften, maar op lange termijn is het destructief.
  • Er zijn ondernemers die alles willen controleren om de behoefte aan zekerheid te vervullen. Ze delegeren niet waardoor er veel te veel werk op hun bordje komt te liggen. Dit heeft een negatief effect op de groei van de onderneming. Tijdig delegeren is een must. Ook zie ik vaak dat ondernemers met zoveel dingen tegelijkertijd bezig zijn (behoefte aan variatie) waardoor ze focus missen. Als je geen focus hebt, boek je weinig tot geen vooruitgang.
  • Een voetballer die net drie fouten heeft gemaakt, kan zich terugtrekken en niet meer deelnemen aan het spel. Of hij denkt bij zichzelf: ‘de volgende bal raak ik wel goed.’ De eerste strategie is negatief en de tweede positief. Beide vervullen de behoefte aan zekerheid. Een positieve strategie is doelbewust trainen. Door doelbewust te trainen voorzie je jezelf niet alleen in de behoefte om groei te realiseren, maar ook in de behoefte aan zekerheid. Hoe beter je wordt, des te zekerder je aan een wedstrijd begint.
  • Meditatie is een strategie die een positieve invloed op je heeft. Het geeft de zekerheid dat je geest tot rust komt en het is variërend, omdat het iedere keer een andere ervaring is. Daarnaast vervult het ook de behoefte aan connectie, vanwege de diepe verbinding die je met je innerlijke kern voelt. Ook voorziet het je in de behoefte aan groei, omdat je intuïtiever en ontvankelijker voor creatieve signalen wordt.

Zijn je strategieën effectief of destructief?
Onderzoek je behoeften en achterhaal welke strategieën jij toepast om ze te vervullen. Zijn je strategieën effectief of destructief? Werken ze ook op de lange termijn? Zo niet, verander dan direct van strategie.

 

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link