Flow

Voor mij is flow geruime tijd een containerbegrip geweest. Ik had soort van een idee wat het betekent: lekker in je vel zitten en een manier om het beste uit jezelf te halen. Dat was het dan! Maar hoe je in flow komt, blijft of wat je uit flow haalt, waren vragen waar ik destijds geen antwoord op had. Ik ben deze vragen gaan onderzoeken en ben tot de ontdekking gekomen dat er twee soorten flow zijn:

  1. Natuurlijke flow
  2. Prestatieflow

Als je het beste uit jezelf wilt halen, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen natuurlijke flow en prestatieflow. Binnen sport, business en ieder andere werkveld waar men optimaal wil presteren, speelt prestatieflow de grootste rol.

Natuurlijke flow
Als je in een natuurlijke flow bent, ervaar je vreugde, vrede of voel je je op een diep niveau verbonden met je omgeving. Wat het ook is, het is een fijne ervaring. Het maakt niet uit wat je aan het doen bent: lezen, schrijven, met een vriend aan het kletsen of buiten op een bankje van de natuur genieten. Je ervaart deze flow als je totaal opgaat in het moment en door niets of niemand wordt afgeleid. Deze vorm van flow kun je makkelijk ervaren door je bewust te worden van je aandacht en waar je deze op richt.

Als je natuurlijke flow ervaart, ontstaan vaak de beste ideeën. Je bent dan super creatief en ontvankelijk voor inspiratie, omdat de positieve energie lekker door je heen stroomt.

Prestatieflow
De tweede vorm van flow is prestatieflow. Ook bij deze vorm van flow ervaar je een goed gevoel. Tijdens de prestatieflow ben je in staat om het allerbeste uit jezelf te halen in situaties die voor jou uitdagend zijn. Je vaardigheden zijn zo goed ontwikkeld dat de activiteit waarmee je bezig bent erg makkelijk gaat. Je voelt je 100% zeker over wat je doet. Het is alsof alles vanzelf gaat. Je presteert optimaal. In deze blog ga ik dieper in op prestatieflow.

 

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link