Ervaar de kracht van stilte

Een van de grootste uitdagingen in ons leven is om een rustige geest te ervaren. We zijn voortdurend aan het streven naar iets: doelen realiseren, prestaties verbeteren, vaardigheden ontwikkelen of steeds maar zoeken naar oplossingen. Ook is het een enorme uitdaging om te leren omgaan met je gedachten, emoties en het sturen van je aandacht. Al deze zaken kunnen veel spanning in je veroorzaken, als je niet weet hoe je ermee om kunt gaan. Dit heeft gevolgen voor je persoonlijke ontwikkeling, je relaties, je prestaties en je levenskwaliteit.

Stilte

Stilte heeft niets te maken met de afwezigheid van geluid. Echte stilte zit diep vanbinnen. Het is vrij eenvoudig om stilte te ervaren in een bosrijke omgeving. De echte uitdaging is om stilte te ervaren in het prestatieklimaat. Het maakt dan niet uit hoe onrustig het aan de oppervlakte is. Als je van binnen stil bent, haal je onder alle omstandigheden het beste uit jezelf.

Bewust blijven

Om op ieder vlak top te kunnen presteren, is het van essentieel belang dat je je altijd bewust bent van de omstandigheden en niet blijft hangen in een emotioneel reactiepatroon. Anders verval je in een vecht- of vluchtmodus, wat als effect heeft dat je geen controle meer hebt over wat je doet. Je overlevingsinstinct neemt dan de controle over en vaak maak je dan keuzes waar je later spijt van krijgt.

“Bewust blijven in een omgeving met weinig druk of met veel druk, tussen die twee uitersten valt veel te leren.”

Stille kern

Iedereen heeft een stille kern in zich. Maar lang niet iedereen is zich hiervan bewust. Als je gecentreerd bent in je stille kern, dan hebben spanningen, prestatiedruk, afleidingen of heftige emoties veel minder impact. Je bent beter in staat om bewust te blijven, ongeacht de hectiek om je heen. Innerlijk ben je rustig, naar buiten doelgericht en effectief. Meditatie en ademhalingstechnieken helpen je de geest tot rust te brengen, zodat je de stilte binnenin je ervaart. Hierdoor ben je creatiever en ontvankelijker voor inspiratie. Je komt makkelijker in flow en je maakt betere keuzes. Dit alles leidt tot betere resultaten in je leven.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link