Doe geen concessies aan je norm

Verlaag nooit maar dan ook nooit je norm. Jij bepaalt hoe hoog je de lat legt. Hou hieraan vast, er is maar één regel: jij bent de norm.

Jaren geleden was ik aan het klooien met freelancers die ik inhuurde. Ze leverden niet de gewenste kwaliteit. Op een gegeven moment had ik vier freelancers in twee maanden versleten, waarna Jetske (mijn vriendin) tegen me zei: “Ronnie je moet ze wel een kans geven.”

“Natuurlijk geef ik ze een kans”, zei ik tegen Jetske. Maar ik doe geen concessies aan kwaliteit. Als mensen bepaalde afspraken niet nakomen, dan ben ik daar heel snel klaar mee. En als ze dan ook nog eens matige kwaliteit leveren (ik wil topkwaliteit) dan ben ik er al helemaal klaar mee. Ik ga niet lopen klooien… daar heb ik een broertje dood aan.

Stel je voor dat een 17-jarige jeugdspeler van PSV Eindhoven mag meetrainen met het eerste elftal. Denk je dan dat de spelers van het eerste elftal de norm lager gaan leggen, zodat dit broekie gemakkelijker kan aanhaken? Echt niet. Als je mee wilt doen op het hoogste niveau dan horen daar bepaalde waarden en normen bij. En één daarvan staat als een paal boven water: verlaag nooit je norm!

Andere mensen hebben er ook baat bij als jij je norm niet verlaagt. Mensen trekken zich namelijk op aan de norm en dat betekent dat ze zich ontwikkelen. En als mensen zich niet kunnen of willen ontwikkelen dan is er geen ruimte voor hen in de top. De top is meedogenloos. Je gaat mee met het niveau of je bent weg.

Daar ben jij als ondernemer het levende voorbeeld van. Jij bent de norm. Afhankelijk van wat je wilt bereiken zal je een norm moeten hanteren.

Ben daar heel duidelijk in. Ga niet lopen klooien met mensen die niet kunnen of willen. Neem snel afscheid. Laat ze in hun waarde maar ben duidelijk en vertel ze dat hetgeen wat ze leveren niet is wat je zoekt.

Jij bent de norm!

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link