Deze groep is cruciaal voor je business

In het leven zijn er drie soorten groepen.

  1. Een groep die tegen je is.
  2. Een groep die neutraal is.
  3. Een groep die voor je is.

De groep die tegen je is
Het maakt niet uit wat je in het leven doet, er zijn altijd van die mensen die standaard tegen je zijn. Op de één of andere manier haalt deze groep er energie uit om zich voortdurend tegen jou af te zetten. Kijk, ik keur geweld ook af, dus ik ben ook tegen gewelddadige groeperingen. Maar met deze groep bedoel ik de mensen die structureel tegen je zijn. Als je vandaag linksaf gaat, dan hebben ze er allerlei opmerkingen over dat je linksaf gaat. En als je vervolgens gaat veranderen omdat je niet tegen hun kritiek kunt, dan zijn deze mensen ook weer tegen je. “Die heeft geen ruggengraat“ zeggen ze dan. Eerst gaat hij linksaf en daarna gaat hij ineens rechtsaf. Er is een groep op deze planeet die gewoon structureel tegen je is. Vanuit afgunst, jaloezie, het maakt niet uit wat de reden is. Want als er geen reden is dan vinden ze er wel eentje. Deze groep bestaat uit structurele jankerds.

De groep die neutraal is
Dan hebben we nog een groep die neutraal is. Deze groep interesseert het zich geen ene reet wat je doet. Prima toch? Wat boeit het mij nou dat er een schilder in Leeuwarden een blog schrijft over de 26 verschillende tinten blauw waar je je hekje mee kunt schilderen. En zo zijn er ook mensen die denken: Nee, die Couwenberg met zijn blogs over leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, dat interesseert me echt geen reet. Dit is prima en alleen maar goed. Als je alles bij moest houden, dan werd je gek. Lang leve de neutrale groep.

De groep die voor je is
En dan is er nog de groep die voor je is. Dit zijn je ambassadeurs. Ze lezen je content, kopen je boeken en volgen je op social media. Deze groep identificeert zich met je en staat voor je, achter je en naast je. Ze zijn betrokken bij wie je bent en waar je als bedrijf voor staat.

Grofweg gezegd zijn dit de drie groepen op deze planeet. Nu stel ik ondernemers wel eens de vraag: “Wat is nou de gevaarlijkste groep?” Bijna altijd krijg ik dan als antwoord: “De groep die tegen je is.”

“Ik ben het hier niet mee eens”, zeg ik dan.

De gevaarlijkste groep zijn de mensen die voor je zijn. Waarom? Deze kunnen namelijk ‘neutraal’ of zelfs ‘tegen’ je worden. Mensen die voor je zijn kiezen om een bepaalde reden voor jou. Als jij jouw gedrag gaat veranderen of totaal andere dingen gaat doen, dan creëer je onduidelijkheid voor deze groep.

Laat ik een voorbeeld geven.

Mijn stijl als mindset-coach is direct en no-nonsense. We gaan samen voor het allerbeste. Ondernemers huren mij in om snel pijn binnen hun organisatie bloot te leggen en verbeteringen door te voeren. Maar stel je nu voor dat een ondernemer mij inhuurt en ik mijn stijl compleet verander. Ik draai bijvoorbeeld om zaken heen, kom niet tot de kern van het probleem en wil iedereen te vriend houden. Daar help ik een ondernemer niet mee. Dus als ik deze laatst omschreven stijl zou hanteren, dan zou het best wel eens de laatste keer kunnen zijn dat de ondernemer mij inhuurt. Simpelweg omdat ik niet meer aan zijn verwachtingspatroon voldoe.

Boodschap
Er is een groep die voor je is en die behoefte heeft aan jouw unieke aanpak, vaardigheden en capaciteiten. Zorg dat je duidelijkheid voor die groep creëert. Sta ergens voor en laat je niet van de wijs brengen door die motherfuckers die structureel tegen je zijn. De groep die voor je is zijn jouw klanten en dat zijn jouw beste ambassadeurs en die hebben maar behoefte aan één ding: dat jij je ding doet zoals jij je ding doet. Dat maakt jou uniek en authentiek. En dat maakt dat ze in de toekomst ook voor jou blijven kiezen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link