Dertig meter zicht is voldoende om door het ondernemerslandschap te navigeren

Hoe navigeer jij door het ondernemerslandschap?

Markten veranderen sneller dan dat je met je ogen kunt knipperen. De digitalisering wordt met lichtsnelheid omarmd en hetgeen wat klanten vandaag gelukkig maakt, zijn ze morgen alweer beu...

Als je van alles 100% zeker wilt zijn, dan zal ik je een geheim verklappen. Mocht je de laatste tijd in een of ander droomlandschap hebben rondgedwaald: Er is geen echte zekerheid. De enige zekerheid is onzekerheid en daar moet je mee leren omgaan.

Maar hoe geef je dan richting aan je onderneming?

Stel je voor dat je midden in de nacht van Eindhoven naar Amsterdam rijdt. Oh, nee ik bedoel van Amsterdam naar Eindhoven, dat is volgens Theo Maassen beter :). Maar op die snelweg van Amsterdam naar Eindhoven doet de verlichting het niet en is het daarnaast nog eens pikdonker.

Heb je het plaatje in je hoofd?

Nu is mijn vraag aan jou: Moet je meteen de eindbestemming, Eindhoven dus, al kunnen zien als je vanuit Amsterdam vertrekt? Natuurlijk niet, dat is onmogelijk. Het enige wat telt is dat je het stukje weg ziet dat door je koplampen verlicht wordt, zodat je niet naast de snelweg in een of andere greppel belandt.

En iedere meter die je verder rijdt, verlichten de koplampen het volgende stukje snelweg weer. Dus met die 30 meter zicht zal je het moeten doen. Het zijn deze 30 meter en de daaropvolgende stukken van 30 meter zicht die je uiteindelijk naar Eindhoven leiden.

Zo is het ook met ondernemen: Niemand, maar dan ook niemand, heeft een glazen bol waarmee hij 5 jaar in de toekomst kan kijken. Wat we nodig hebben is een stip aan de horizon, onze droombestemming waar we graag willen aankomen.

Als we die stip eenmaal hebben gezet dan gaat het om actie ondernemen. Als je actie ondernomen hebt, dan kom je wel weer een volgend actiepunt tegen waar je aandacht naartoe zal gaan.

Je moet leren vertrouwen op die 30 meter die je nu vooruit kunt kijken in je business. Gewoon gas geven en na die 30 meter ontvouwt zich weer een volgende 30 meter.

Omarm de onzekerheid of stop met ondernemen als je er niet tegen kunt. Niet iedereen is geschikt voor het ondernemerschap. Je moet namelijk een klein beetje gestoord zijn om voortdurend op die volgende 30 meter te durven vertrouwen.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link