De fantastische tempel

Een reiziger loopt langs een bouwplaats waar veel bouwvakkers aan het werk zijn. Hij is nieuwsgierig en besluit aan drie bouwvakkers te vragen wat ze daar aan het doen zijn. De eerste bouwvakker waar hij zijn vraag aan stelt zegt: “Ik ben hier stenen aan het verplaatsen.” De tweede bouwvakker zegt: ‘‘Ik werk hier om mijn buik te kunnen vullen.’’ De derde bouwvakker zegt: “Ik werk hier aan een fantastische tempel.”

Als jij nu je huidige werkomstandigheden zou omschrijven, met welke bouwvakker zou je jezelf dan vergelijken?

Met de bouwvakker die:

  • stenen aan het verplaatsen is?
  • werkt om zijn buik te vullen?
  • aan een fantastische tempel werkt?

Als je alleen maar stenen aan het verplaatsen bent, dan leef je een onbewust leven. Je hebt totaal geen idee ‘wie je bent’ en ‘waarom je doet wat je doet’. Je haalt geen voldoening uit je werk en functioneert als een zombie die alleen maar orders van anderen opvolgt. Overleven is je enige doel.

Als je werkt om je buik te vullen, dan ben je wellicht al iets gelukkiger met je werk. Regelmatig zal je voldoening en plezier beleven aan je job. Je weet daarnaast goed waar je het voor doet. Je werkt om te kunnen leven. Je werkt om de rekeningen te kunnen betalen. Je werkt om leuke dingen te doen met het geld dat je verdient. Maar toch mis je iets belangrijks in je leven. Waarschijnlijk zou je per direct stoppen met je werk als je morgen een enorm geldbedrag met de loterij zou winnen.

Als je aan een fantastische tempel werkt dan ben je missiegedreven. Je haalt voldoening en werkplezier uit het project waar je mee bezig bent. Natuurlijk zijn er uitdagingen en weerstanden die op je pad komen. Maar je overwint deze omdat je een diepe connectie voelt met datgene wat je aan het doen bent.

Iedereen mag werken op de manier waarop hij of zij dat wil. Er is dus niets mis met werken om je buik te vullen. Je moet nu eenmaal eten en het kacheltje laten roken.

Maar als jij als een zombie door het leven wil gaan en niet na wilt denken over je toekomst en hoe je je potentieel bevrijdt, dan is dat ook prima. Jouw keuze. Maar echte voldoening en een diepe bevrediging zal je alleen ervaren als je werkt aan die fantastische tempel.

Werk je momenteel aan een fantastische tempel?

Als het antwoord ‘nee’ is, ben je dan bereid om te onderzoeken wat jouw tempel is? Werk je al wel aan die fantastische tempel, maar gaat het bouwproces momenteel stroefjes? Wat heb je dan nodig om een doorbraak te realiseren? Vergeet niet dat werken aan een fantastische tempel vraagt om bloed, zweet en tranen. Maar dat is het uiteindelijk allemaal waard.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link