De 17 principes van Napoleon Hill

Van Napoleon Hill's klassieker Think And Grow Rich uit 1937 zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren verkocht. Hill interviewde in een tijdsbestek van meer dan 20 jaar de meest creatieve en succesvolle ondernemers, uitvinders, zakenmannen, industriëlen en politiek leiders van Amerika. Hij definieerde een filosofie voor persoonlijk succes met 17 principes die tijdloos én vandaag de dag nog steeds toepasbaar zijn.

Filosofie
Een filosofie is een systeem van principes dat je gedachten en daden leidt en je voorziet van een ethische code en een normstandaard. De 17 principes van Napoleon Hill:

 1. Definieer je missie
  Het weten wat je overkoepelende doel is, is het startpunt van iedere prestatie. Succesvolle mensen bewegen zich voort op eigen initiatief en weten waar ze zijn alvorens ze starten.
 2. Het mastermind principe
  Een mastermind bestaat uit twee of meerdere geesten die in perfecte harmonie samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Geen mens kan permanent succesvol zijn zonder anderen aan zijn zijde.
 3. Vertrouwen
  Vertrouwen is een staat van de geest waardoor doelstellingen, wensen, plannen en missies worden vertaald in hun fysieke of financiële equivalent. Je kunt iets als je daadwerkelijk gelooft dat je het kunt.
 4. Aangename persoonlijkheid
  Een aangename persoonlijkheid is een persoonlijkheid die mensen aantrekt. Persoonlijkheid is de optelsom van fysieke, emotionele, mentale en spirituele eigenschappen en gewoontes. Hiermee onderscheidt men zich van anderen.
 5. De extra mijl
  Doe meer dan wat anderen van je verwachten. Doe dit altijd en overal met een positieve attitude. Wanneer je de extra mijl bewandelt, komt de wet van compensatie in het spel. De meest succesvolle mensen zijn degenen die het grootste aantal mensen dienen.
 6. Eigen initiatief
  Eigen initiatief is de innerlijke kracht van waaruit alle actie ontstaat. Het is de inspirerende kracht van voltooiing. Niemand is vrij totdat hij leert om voor zichzelf te denken en de moed heeft om op eigen initiatief te handelen.
 7. Zelfdiscipline
  Het vermogen om je gedachten en emoties te controleren. Zelfdiscipline is het enige in het leven waarover je complete controle hebt. Stuur je gedachten, controleer je emoties en bepaal je bestemming.
 8. Gecontroleerde aandacht
  Gecontroleerde aandacht leidt tot meesterschap in elke vorm van menselijke inspanning. Het is de hoogste vorm van zelfdiscipline. De kunst is om de mogelijkheden van de geest te combineren met een gerichte focus op het eindresultaat. Je kunt je geest voor je laten werken (zelfs wanneer je slaapt) met gecontroleerde aandacht.
 9. Enthousiasme
  Een brandend verlangen dat van binnenkomt en krachtig naar buiten straalt. Een gemoedstoestand die je helpt de medewerking van anderen te krijgen en inspireert om gebruik te maken van je verbeeldingskracht. Enthousiasme komt diep van binnen en is vertrouwen in actie.
 10. Verbeelding
  Met behulp van de verbeeldingskracht van de geest krijgt het verlangen een concrete vorm. Verbeelding is de werkplaats van de geest.
 11. Leren van tegenslagen
  Veel zogenaamde tegenslagen vertegenwoordigen slechts een tijdelijke nederlaag die uiteindelijk vaak een overwinning in vermomming blijkt te zijn. Individueel succes komt voort uit het leren van tegenslag. Elke tegenslag en nederlaag draagt het kiem in zich van een gelijkwaardig of groter voordeel.
 12. Budgetteer tijd en geld
  Succesvolle mensen hebben succesvolle gewoontes. Omgaan met tijd en geld zijn hierin belangrijk. Vertel me hoe je je tijd gebruikt en je geld spendeert en ik zal je vertellen waar en wat je over tien jaar bent.
 13. Positieve mentale attitude
  De juiste mentale attitude is een positieve mentale attitude onder alle omstandigheden. Succes trekt meer succes aan en tegenslag trekt meer tegenslag aan.
 14. Accuraat denken
  De accurate denker herkent alle feiten van het leven. Zowel de goede als de slechte. Hij neemt de verantwoordelijkheid om deze feiten te organiseren en te scheiden. Hij kiest voor datgene wat in lijn ligt met zijn doel en verwerpt al het andere. Je bent wat je denkt.
 15. Goede fysieke gezondheid
  Een goede fysieke gezondheid is de sleutel tot alle andere principes en zet alle ideeën in beweging. Een goede gezondheid geeft extra ‘smaak’ aan de goede dingen in het leven. Een goede gezondheid, een gevoel van welzijn en een betekenisvol leven maken elke dag schitterend.
 16. Samenwerking
  Wanneer er een harmonieuze samenwerking binnen een team overheerst is succes onvermijdelijk. Een harmonieuze samenwerking is van onschatbare waarde. Iets wat je verwerft door te geven.
 17. Universele kracht
  Het universum is levend en zelforganiserend. Het onzichtbare universum is het veld van alle mogelijkheden (het nul-veld). Je kan er alleen bijkomen via neutraliteit. Elk oordeel gooit je in de dualiteit. Wanneer je leert om onaangename omstandigheden om te buigen naar iets zinvols, dan bewandel je de route naar succes.
©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link