Ben jij getraind of ongetraind?

In de film Men on Fire (2004) speelt Denzel Washington de rol van John Creasy. Creasy werkt in Mexico als bodyguard voor het meisje Pita. Er ontstaat een mooie band tussen de twee. In een van de scènes helpt Creasy het meisje bij de voorbereiding op haar zwemwedstrijd.

Gedurende de training zegt Pita tegen Creasy: “Ik ben een taaie, hè.”

Creasy: “Er bestaat niet zoiets als taai zijn, je bent getraind of je bent ongetraind. Wat ben jij?”

Pita: “Getraind!”

Creasy: “Getraind, oké. Nog maar een baantje dan.”

Er zijn maar drie dingen die je kunt trainen:

  1. Je lichaam
    Door je lichaam fysiek te trainen wordt het sterker. Op het moment dat je goed getraind bent stroomt de energie optimaal, voelen je spieren krachtig aan en heb je de power om weerstanden te overwinnen. Een zwak lichaam versus een sterk lichaam maakt een enorm verschil in levenskwaliteit.
  2. Je geest
    Je geest kun je op allerlei vlakken trainen: je geheugen, je focus, je mentale weerbaarheid. Door bijvoorbeeld te mediteren train je ook je geest, je wordt er rustig en helder van. De mate waarin je productief bent, de manier waarop je met anderen omgaat, emotionele intelligentie... Dit zijn allemaal zaken die we kunnen beïnvloeden met onze geest en waar we dus beter in kunnen worden.
  3. Je vaardigheden
    Je kunt allerlei vaardigheden verbeteren. Je kunt beter leren schrijven, koken of websites ontwikkelen. Door doelbewust te trainen kun je je vaardigheden ontwikkelen.

Stel jezelf nu eens deze vraag: Ben jij liever getraind of ongetraind?

Veel mensen zijn zowel fysiek als mentaal ongetraind. Dit heeft een negatief effect op hun leven. Als jij na het traplopen je tong op je schoenen hebt hangen dan heb je op dit moment een belabberde en zwakke gezondheid. Als je voortdurend aan het klagen en zeuren bent speel je een slachtofferrol. Dit duidt op een zwakke staat van zijn. Met andere woorden: je bent nu zwak ontwikkeld. Als jij niet goed voor jezelf zorgt dan ontbreekt het je aan de juiste energie. Als jij niet weet hoe je je focus kunt controleren, creëer je geen impact. Als jij niet weet hoe je productief kunt zijn, krijg je weinig voor elkaar. Als jij geen vast ritme hebt, kom je niet in een flow.

Dit is waarom zoveel mensen struggelen. Op bepaalde vlakken in het leven zijn ze ongetraind. En alles wat ongetraind is, is zwak en instabiel.

Ik zeg niet dat deze personen zwak ‘zijn’.

Want dat zou betekenen dat er geen ruimte voor transformatie is. Als je nu op een bepaald vlak zwak ontwikkeld bent, wil dat niet zeggen dat je daar over drie maanden per definitie nog steeds zwak in bent.

Het mooie aan het leven is dat je ieder moment de keuze kan maken om jezelf ergens in te verbeteren. Alleen zal je hier iets voor moeten doen. Dat is waarom het voor veel mensen lastig is om positieve veranderingen door te voeren. Je moet namelijk buiten je comfortzone treden als je jezelf wilt trainen. En ja, dat kan ‘tijdelijk’ oncomfortabel zijn.

Misschien vind je dit confronterend, maar veel mensen ‘klooien’ maar wat aan.
Jij ook?

De een is snel geëmotioneerd en laat zich volledig meeslepen door zijn reptielenbrein. De ander mist weer dagstructuur, focus of discipline.

Dit is de keiharde realiteit, je bent zwak totdat je het niet meer bent. Totdat je ervoor kiest om sterk te zijn. Ja, jij kunt kiezen om jezelf te trainen en sterk te worden, met alle voordelen vandien.

Wil jij sterk worden?

Zie jij jezelf het liefst getraind?

Ga je ook trainen?

Het antwoord op deze vragen is ja of nee...

Dit antwoord is uiteindelijk doorslaggevend voor de koers van je leven én bepaalt of je de shift maakt van zwak naar krachtig.

©2024 Ronnie Couwenberg - All Rights Reserved
link